x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spion CIA, prins de autoritățile chineze

Spion CIA, prins de autoritățile chineze

de Redacția Jurnalul    |    11 Aug 2023   •   11:30
Spion CIA, prins de autoritățile chineze
Sursa foto: Hepta

China a descoperit un cetățean chinez suspectat de spionaj pentru Agenția Centrală de Informații a SUA (CIA), a anunțat vineri Ministerul Securității de Stat.

Cetățeanul chinez cu numele de familie Zeng, care a lucrat pentru un grup industrial militar, a fost recrutat de un agent CIA cu sediul în Italia, a precizat ministerul, citat de Reuters.

Zeng a fost trimis în Italia de către grupul industrial militar pentru a-și continua studiile și a făcut cunoștință cu agentul CIA. Prin cine, ieșiri și excursii la operă, cei doi au dezvoltat o relație "strânsă", Zeng devenind treptat "dependent psihologic" de agentul CIA.

Declarația nu a precizat dacă Zeng este femeie sau bărbat, dar a spus că s-a născut în 1971 și că presupusul agent CIA se numește "Seth".

Ambasada SUA din Beijing nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

După ce a reușit să "zdruncine" orientarea politică a lui Zeng, agentul CIA a căutat informații sensibile despre armata chineză de la Zeng, potrivit comunicatului. Acesta nu a precizat când au avut loc evenimentele.

S-a constatat că Zeng a semnat un acord de spionaj cu SUA. Presupusul agent a promis o sumă uriașă de bani și posibilitatea de imigrare în SUA pentru familia lui Zeng în schimbul informațiilor, a precizat ministerul.

După ce s-a întors în China, Zeng a furnizat în numeroase ocazii informații "de bază" și a încasat fonduri pentru aceste eforturi, a precizat ministerul.

Măsuri coercitive, care în mod normal înseamnă detenție, au fost luate împotriva lui Zeng.

Relațiile dintre SUA și China s-au deteriorat în ultimii ani din cauza unei serii de probleme, inclusiv în domeniul securității naționale. Washingtonul a acuzat Beijingul de spionaj și atacuri cibernetice, acuzații pe care China le-a respins. China a declarat, de asemenea, că este amenințată de spioni.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: spionaj China sua