x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Stare de urgenţă în Tunisia

Stare de urgenţă în Tunisia

14 Ian 2011   •   18:48

Preşedintele Tunisiei, Zine El Abidine Ben Ali, vizat de o mişcare de contestare fără precedent, a decis vineri să demită Guvernul şi să convoace alegeri legislative anticipate, în termen de şase luni, dar violenţele continuă la Tunis, determinând decretarea stării de urgenţă în ţară, transmite AFP.

Vineri după-amiază, armata a preluat controlul asupra aeroportului internaţional Tunis-Cartagina, iar spaţiul aerian a fost închis, a precizat o sursă aeroportuară.

La rândul său, preşedintele Zine El Abidine Ben Ali, vizat de o lună de această mişcare de contestare, a decis să demită Guvernul şi să convoace alegeri legislative anticipate, în termen de şase luni.

Miile de manifestanţi adunaţi vineri la Tunis şi în provincie cer însă în continuare plecarea imediată a preşedintelui, aflat la putere de 23 de ani, nefiind mulţumiţi de promisiunile sale de a părăsi puterea la finalul mandatului său, în 2014.

Bilanţul reprimării mişcării de contestare a regimului tunisian a crescut, cu cel puţin 15 decese înregistrate joi seara, iar turismul, un sector-cheie al economiei, este afectat de criză, odată cu repaterierea a mii de turişti europeni.

Premierul Mohammed Ghannouchi, citat de agenţia oficială TAP, a precizat că preşedintele a decis, "în cadrul măsurilor anunţate joi, să demită Guvernul şi să convoace alegeri legislative anticipate în şase luni". El a adăugat că a fost însărcinat să formeze noul Guvern.

"V-am înţeles", a afirmat şeful statului joi seara, în cea de-a treia intervenţie televizată a sa de la începutul violenţelor, făcând apel în special la forţele de securitate să nu mai tragă cu gloanţe reale asupra manifestanţilor.

"Nu, Ben Ali", "Revoltă continuă", i-au răspuns vineri sute de manifestanţi în capitală, care s-au adunat în faţa Ministerului de Interne.

"Ministerul de Interne este un minister al terorii", "omagiu pentru sângele martirilor", scandau manifestanţii, printre care se aflau şi avocaţi.

În cursul după-amiezei, poliţia i-a dispersat cu grenade lacrimogene. În câteva minute, strada a fost goală şi câţiva manifestanţi au aruncat cu pietre, scaune şi umbrele de pe terase în direcţia poliţiştilor.

Blindate ale armatei au fost trimise în faţa Ministerului de Interne, în timp ce unităţi antirevoltă îi urmăreau pe tinerii manifestanţi în scările imobilelor şi într-un centru comercial, în care s-au retras.

Conform unui martor, alte blindate s-au poziţionat în faţa Ministerului Afacerilor Externe, ca şi în faţa clădirii radioteleviziunii naţionale.

Confruntări violente au avut loc către seară între grupuri de manifestanţi şi forţele de ordine, în timpul cărora un fotograf străin a fost rănit la cap de un tir cu gaze lacrimogene, potrivit jurnaliştilor AFP prezenţi.

Manifestaţii au avut loc de asemenea şi în provincie. La Sidi Bouzid (sud-vest), unde a început mişcarea de contestare, circa 1.500 de peroane au defilat strigând "Ben Ali afară", ca şi la Kairouan (centru) şi la Gafsa, în sud-vest, în timp ce la Regueb, 700 de persoane au lansat sloganuri ostile preşedintelui.

Potrivit Federaţiei Internaţionale a Ligilor pentru Drepturile Omului (FIDH), 66 de persoane au fost ucise de la jumătatea lui decembrie, când au început protestele. Dar joi seara, 13 civili au fost ucişi la Tunis şi la periferia sa şi alţi doi la Kairouan, afirmă martori şi surse medicale.

×