x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Statele Unite au anulat sancțiunile împotriva Sudanului

Statele Unite au anulat sancțiunile împotriva Sudanului

07 Oct 2017   •   12:50
Statele Unite au anulat sancțiunile împotriva Sudanului

Statele Unite au anunțat vineri anularea oficială a embargoului economic impus Sudanului de 20 de ani și suspendat temporar de fostul președinte american Barack Obama, la sfârșitul mandatului, în ianuarie, informează AFP. Actualul președinte, Donald Trump, a anulat și alte măsuri economice, care excludeau în mare măsură Sudanul din sistemul financiar mondial. "Acțiunile guvernului sudanez din ultimele nouă luni demonstrează că acesta tratează cu seriozitate cooperarea cu SUA", a declarat Heather Nauert, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat de la Washington.

Sudanul a acceptat, în schimbul suspendării sancțiunilor de către Obama, să urmeze o așa-numită "foaie de parcurs" cu cinci puncte, printre care încetarea sprijinului pentru rebelii din Sudanul de Sud și a luptelor din mai multe provincii sudaneze, precum și cooperarea cu serviciile americane de informații, în vederea combaterii terorismului. Perioada de probă de șase luni s-a încheiat în iulie, iar Trump a anunțat că va mai aștepta trei luni înainte de a anula definitiv măsurile împotriva Sudanului instituite din 1997.

Deciziile Casei Albe au fost contestate de unele organizații pentru apărarea drepturilor omului. Sudanul rămâne însă pe lista SUA cu sponsorii terorismului și este în continuare supus unor restricții privind achizițiile de armament.AFP reamintește că liderul Al-Qaida, Osama bin Laden, a trăit la Khartoum din 1992 până în 1996 și că sancțiunile împotriva Sudanului au fost decise tocmai pentru susținerea grupurilor islamice. La această acuzație s-a adăugat ulterior încălcarea drepturilor omului în conflictul cu rebelii din provincia Darfur, care s-a soldat cu 330.000 de morți, începând din 2003, potrivit Organizației Națiunilor Unite.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: sua anulat acţiuni sudan