x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Statele Unite avertizează Rusia că ar riposta la orice atac asupra sateliţilor

Statele Unite avertizează Rusia că ar riposta la orice atac asupra sateliţilor

27 Oct 2022   •   21:35
Statele Unite avertizează Rusia că ar riposta la orice atac asupra sateliţilor
Sursa foto: Agerpres

Administraţia Joseph Biden a avertizat, joi seară, că ar riposta la un eventual atac al Moscovei asupra sateliţilor americani, acuzând Rusia că a încercat să producă tehnologie pentru acţiuni militare de acest tip.

Orice acţiune asupra infrastructurii Statelor Unite va fi urmată de o ripostă, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru strategii de comunicare al Consiliului pentru Securitate Naţională al Casei Albe, citat de agenţia Reuters.

John Kirby a afirmat că datele publice disponibile arată că Rusia a încercat să producă tehnologie antisatelit.

Konstantin Vorontsov, director adjunct al Departamentului pentru Neproliferare şi Controlul Armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe, a avertizat, joi, asupra riscurilor utilizării sateliţilor comerciali occidentali pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia. "Infrastructura cvasi-civilă poate fi o ţintă legitimă pentru un atac de ripostă", a afirmat Konstantin Vorontsov, la o reuniune a Naţiunilor Unite, subliniind că utilizarea sateliţilor occidentali în războiul din Ucraina reprezintă "o tendinţă foarte periculoasă şi provocatoare".

"Vorbim despre implicarea de către Statele Unite şi aliaţii lor a unor componente ale infrastructurii spaţiale civile, inclusiv de tip comercial, în conflicte armate", a subliniat Konstantin Vorontsov. Oficialul rus nu a menţionat nicio companie care administrează sateliţi, dar antreprenorul american Elon Musk a anunţat recent că grupul SpaceX va continua să finanţeze serviciul Starlink, prin care furnizează semnal Internet Ucrainei.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: joseph biden