x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Statele Unite şi China sunt în "competiţie strategică"

Statele Unite şi China sunt în "competiţie strategică"

31 Mai 2020   •   21:00
Statele Unite şi China sunt în "competiţie strategică"

Statele Unite recunosc "competiţia strategică" în relaţia cu Administraţia Chinei şi vor continua "să apere interesele americane" şi să îşi extindă "influenţa", menţinând cooperarea "constructivă" punctuală cu Beijingul, conform unui document elaborat de Casa Albă.

Preşedinţia SUA a publicat de curând un raport intitulat "Abordarea strategică a SUA faţă de Republica Populară China", un document elaborat în conformitate cu Strategia Naţională de Securitate a preşedintelui Donald Trump.

"De când Statele Unite şi Republica Populară China au stabilit relaţii diplomatice în anul 1979, politica SUA faţă de China s-a axat în principal pe speranţa că aprofundarea relaţiilor va stimula o deschidere fundamentală economică şi politică a Chinei şi va conduce la evidenţierea acestei ţări ca membru constructiv şi responsabil al comunităţii mondiale, cu o societate mai deschisă. După mai mult de 40 de ani, a devenit evident că această abordare a subestimat voinţa Partidului Comunist Chinez de limitare a amplorii reformelor politice şi economice din China. În ultimele două decenii, reformele au încetinit, s-au oprit ori au regresat. (...) Beijingul admite deschis că încearcă să transforme ordinea internaţională pentru a o alinia intereselor şi ideologiei Partidului Comunist Chinez", se arată în documentul Casei Albe.

"Pentru a răspunde provocărilor Beijingului, Administraţia SUA a adoptat o abordare competitivă faţă de China, axată pe o evaluare clară a intenţiilor şi acţiunilor Partidului Comunist Chinez (...). Scopul nostru este să apărăm interesele naţionale ale Statelor Unite, în conformitate cu cele patru elemente ale Strategiei Naţionale de Securitate a SUA din 2017. Vrem să: protejăm poporul american, patria şi modul nostru de viaţă; să promovăm prosperitatea americană; să menţineam pacea prin putere; să extindem influenţa americană", subliniază Preşedinţia SUA.

"Abordarea noastră competitivă faţă de China are două obiective: în primul rând, să îmbunătăţim rezistenţa instituţiilor noastre, a alianţelor şi partaneriatelor, pentru a învinge provocările generate de Cbhina; în al doilea rând, să forţăm Beijingul să înceteze sau să reducă acţiunile dăunătoare intereselor vitale ale SUA, ale aliaţilor şi partenerilor. Chiar dacă suntem în competiţie cu Republica Populară China, salutăm cooperarea în situaţiile în care interesele converg. Competiţia nu trebuie să conducă la confruntare sau conflict", subliniază Casa Albă.

Potrivit Administraţiei Donald Trump, China generează o serie de "provocări" pentru Statele Unite, de ordin economic, la nivelul valorilor şi în materie de securitate. Proiectul "O Centură, Un Drum" ("One Belt, One Road") reprezintă un termen utilizat ca "umbrelă" de către Beijing "pentru a descrie o serie de iniţiative, dintre care multe par a fi menite să reconfigureze normele, standardele şi reţelele internaţionale, pentru avansarea intereselor globale şi viziunii Chinei, dar şi pentru alimentarea necesităţilor economice interne", subliniază Administraţia de la Washington.

"Strategia de Securitate Naţională prevede ca Statele Unite să regândească politicile din ultimele două decenii, politici bazate pe premisa că relaţiile cu rivalii şi includerea lor în instituţiile internaţionale şi în comerţul mondial i-ar transforma în entităţi benigne şi parteneri de încredere. În cea mai mare parte, această premisă s-a dovedit a fi falsă. Entităţile rivale utilizează propagandă şi alte mijloace pentru a încerca să discrediteze democraţia. Promovează opinii anti-occidentale şi răspândesc informaţii false pentru a crea diviziuni între noi, între aliaţi şi parteneri. Prin revenirea la un realism principal, Statele Unite răspund provocării directe lansate de Partidul Comunist Chinez prin recunoaşterea faptului că suntem într-o competiţie strategică şi prin protejarea în mod adecvat a intereselor noastre. Principiile abordării SUA faţă de China sunt articulate atât în Strategia de Securitate Naţională, cât şi în viziunea noastră asupra regiunii Indo-Pacifice - suveranitate, libertate, deschidere, norme ale statului de drept, corectitudine şi reciprocitate", argumentează Casa Albă, dând asigurări că "politicile SUA nu pornesc de la premisa unei tentative de schimbare a modelului intern de guvernare din China, nici nu fac concesii la discursul Partidului Comunist Chinez de excepţionalism şi victimizare".

"Abordarea Administraţiei SUA faţă de China reflectă o reevaluare fundamentală a modului în care Statele Unite înţeleg şi le răspund liderilor celei mai populate naţiuni a lumii şi celei de-a doua economii de pe plan mondial. Statele Unite recunosc competiţia strategică pe termen lung între cele două sisteme ale noastre. Printr-o abordare guvernamentală unitară şi ghidată de o revenire la realism principial, în conformitate cu Strategia de Securitate Naţională, Administraţia SUA va continua să protejeze interesele americane şi să extindă influenţa americană. În acelaşi timp, rămânem deschişi la o relaţie constructivă, orientată pe rezultate şi cooperare cu Administraţia din China în situaţiile în care interesele noastre converg. Continuăm să relaţionăm cu liderii Chinei într-o manieră respectuoasă şi clară, stimulând Beijingul să îşi respecte angajamentele", concluzionează Administraţia Donald Trump.

Mediafax

×