x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Statele Unite vor încuraja mai multe ţări arabe să normalizeze relaţiile cu Israelul

Statele Unite vor încuraja mai multe ţări arabe să normalizeze relaţiile cu Israelul

17 Sep 2021   •   22:30
Statele Unite vor încuraja mai multe ţări arabe să normalizeze relaţiile cu Israelul

Statele Unite vor încuraja mai multe ţări arabe să normalizeze relaţiile diplomatice cu Israelul, a afirmat vineri secretarul de Stat american, Antony Blinken, la un an de la semnarea Acordurilor Abraham, informează agenţia Reuters.

Antony Blinken a organizat vineri o reuniune prin videoconferinţă cu oficiali de rang înalt din Israel, Emiratele Arabe Unite, Bahrain şi Maroc.

"Actuala Administraţie SUA va continua să construiască relaţii pe baza eforturilor încununate de succes ale fostei Administraţii, în scopul avansării normalizării relaţiilor", a declarat Antony Blinken.

Statele Unite vor stimula dezvoltarea relaţiilor Israelului cu Emiratele Arabe Unite, cu Bahrainul şi Marocul, precum şi cu Sudanul. În plus, Washingtonul vrea să faciliteze aprofundarea relaţiilor Israelului cu Egiptul şi cu Iordania. "Vrem să lărgim cercul diplomaţiei paşnice", a afirmat Antony Blinken.

"Clubul Acordurilor Abraham le este deschis tuturor membrilor", a notat, la rândul său, ministrul israelian de Externe, Yair Lapid.

Acordurile Abraham, prin care Israelul a normalizat relaţiile cu Emiratele Arabe Unite şi Bahrainul, au fost semnate în septembrie 2020, la Casa Albă. În octombrie 2020, Israelul a normalizat relaţiile cu Sudanul, iar în decembrie 2020, cu Marocul, în contextul eforturilor diplomatice făcute de fosta Administraţie Donald Trump.

×
Subiecte în articol: statele unite