x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Statul japonez va plăti despăgubiri de 22 de milioane $ pentru zgomotul produs de avioanele americane în Okinawa

Statul japonez va plăti despăgubiri de 22 de milioane $ pentru zgomotul produs de avioanele americane în Okinawa

17 Noi 2016   •   11:56
Statul japonez va plăti despăgubiri de 22 de milioane $ pentru zgomotul produs de avioanele americane în Okinawa

Un tribunal japonez a decis joi că guvernul de la Tokyo trebuie să plătească despăgubiri de circa 2,46 miliarde de yeni (22,6 milioane de dolari) unui număr de 3.395 de locuitori de pe insula japoneză Okinawa din cauza zgomotului produs de avioanele de la baza militară americană amplasată aici, însă a respins solicitarea reclamanţilor de a suspenda zborurile, informează presa niponă, relatează DPA. 

Tribunalul din Okinawa a admis că zgomotul de la aeronave provoacă stres emoţional şi are un impact negativ asupra sănătăţii locuitorilor din jurul bazei aeriene americane Futenma, informează agenţia niponă Kyodo. 

Guvernul japonez nu a luat măsuri adecvate la "această chestiune" deşi problema zgomotului există încă din 1970, a precizat Kyodo. 

Reclamanţii au cerut despăgubiri de 10 miliarde de yeni. 

Instanţa a respins cererea reclamanţilor pentru oprirea zborurilor care produc un zgomot ce depăşeşte nivelul de 40 de decibeli dimineaţa devreme şi seara, precum şi 65 de decibeli în alte momente ale zilei, afirmând că "Tokyo nu este în măsură să reglementeze modul de funcţionare al avioanelor militare americane". 

În 1996, SUA şi Japonia au convenit să închidă baza Futenma. Washingtonul a cerut în schimb Japoniei să îi ofere o nouă locaţie pentru baza sa aeriană. Tokyo a încercat să construiască o nouă bază aeriană într-o zonă mai puţin populată din nordul Okinawa, însă planul său s-a lovit de opoziţia fermă a locuitorilor.AGERPRES

×