x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Statul trebuie să ajute presa scrisă

Statul trebuie să ajute presa scrisă

de Mihaela Matachita    |    08 Ian 2010   •   00:00

În timp ce în România se iau tot felul de măsuri care afectează presa, alte ţări, preocupate de viitorul mass-media în plină criză, iau decizii de a ajuta „câinele de pază al democraţiei“.



Astfel, în Franţa, ţară a UE, preşedintele Nicolas Sarkozy anunţa în ianuarie 2009 un plan de salvare a presei scrise, în valoare de aproximativ 600 milioane de euro. Planul stipula, printre altele, abonamente gratuite pentru tineri la ziare, diminuarea costurilor de tipărire şi distribuţie. După o consultare de câteva luni cu reprezentanţii acestei industrii, Sarkozy a anunţat că guvernul de la Paris va investi cele 600 de milioane de euro în următorii trei ani în presa scrisă. Referitor la drepturile de proprietate intelectuală (drepturile de autor), preşedintele a propus trecerea de la plata pe articol la plata pentru 24 de ore pentru a încuraja multimedia şi jurnaliştii care lucrează în mai multe mass- media în acelaşi timp.

Preocuparea faţă de viitorul presei scrise se manifestă şi în Statele Unite, unde multe ziare luptă să supravieţuiască. Benjamin Cardin, senator democrat de Maryland, a introdus un proiect de lege care va premite companiilor de presă să se reorganizeze ca organizaţii non-profit şi astfel, să plătească tot mai puţine taxe, a relatat Reuters în martie 2009. Cardin spune că Actul de Revitalizare a Ziarelor „ar putea fi o opţiune pentru publicaţiile care se zbat să rămână la suprafaţă“. „Ne pierdem industria ziarelor“, a atras Cardin semnalul de alarmă. El a avertizat că „modelul de business pentru ziare, bazat pe venitul din tiraj şi reclame, s-a dus şi aceasta este o adevărată tragedie pentru comunităţile din întreaga ţară şi pentru democraţie“. New Hampshire a devenit în noiembrie trecut primul stat al SUA care a decis să garanteze o linie de credit pentru a ajuta ziarele, dar nu este şi ultimul. Vor urma cel puţin alte două state americane, potrivit AP.

×