x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe STILUL E OMUL / Obama (re)lansează moda

STILUL E OMUL / Obama (re)lansează moda

de Mihaela Matachita    |    20 Noi 2008   •   00:00


Barack Obama, care a câştigat alegerile din noiembrie, devenind astfel primul preşedinte de culoare din istoria Statelor Unite, readuce eleganţa vestimentară nu doar în politică, la Casa Albă, dar şi în viaţa de zi cu zi.



Redactorul-şef al versiunii britanice a cunoscutei reviste masculine GQ, Robert Johnston, declara recent într-un interviu că Barack Obama a ajuns să aibă un stil vestimentar elegant "fără a face eforturi speciale" şi că, alături de Bill Clinton, este singurul preşedinte american care poate să apară fără probleme pe coperta oricărei reviste de modă, a relatat AFP. "Eleganţa lui nu are nimic special. Pur şi simplu există", a adăugat Johnston.

Politicienii, în special şefii de state, pot fi la originea anumitor tendinţe vestimentare. Astfel, fostul preşedinte american John F. Kennedy a preferat să apară în public cu capul liber, iar acest fapt a condus la eliminarea pălăriilor, până atunci preferate de toţi politicienii din Statele Unite. Sau, mai recent, vesta de culoare bej a preşedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad a avut mare succes în rândul iranienilor. Impermeabilele negre ale primului-ministru rus Vladimir Putin alimentează nostalgia ruşilor pentru "moda" agenţilor KGB.

ARTA DE A PURTA HAINA

Cu puţin timp înainte de alegeri, Obama a făcut senzaţie pe postul muzical MTV, când le-a cerut tinerilor să nu mai poarte pantaloni cu talia exagerat de joasă: "Când mergeţi alături de mamele şi bunicile voastre pe stradă, vi se vede lenjeria intimă, iar anumiţi oameni pur şi simplu nu doresc să vadă aşa ceva. Eu sunt unul dintre aceşti oameni".

Experţii spun că eleganţa lui Obama nu reiese din brandurile hainelor sale, ci din modul în care le poartă. Tyler Thoreson, editorialistul-şef al site-ului men.style.com este de părere că secretul eleganţei lui Obama constă în faptul că toate costumele pe care le poartă sunt croite exact pe măsura siluetei sale, care este una sportivă şi subţire. Aceste caracteristici contribuie la o imagine modernă şi sobră în acelaşi timp, complet diferită de cizmele şi pălăriile de cow-boy purtate adeseori de preşedintele în exerciţiu, George W. Bush.

DETALIU IMPORTANT
Obama preferă nodul de cravată simplu, mai dezinvolt, în defavoarea masivului nod Windsor (numit şi "dublu"), care e complet simetric.

Preşedintele ales este lăudat şi de cei care lucrează în domeniul modei, pe celebra Fifth Avenue din New York, unde marile case de modă, Prada, Escada, Gucci sau Louis Vuitton, au reprezentanţe. "Este elegant fără să fie extravagant" sau "elegant dar nu formal, dezinvolt dar chic" sunt doar câteva dintre aprecierile acestora.

AFP arată că singurul capitol în care Obama falsează, în opinia unora, este cel al ţinutelor sport. Recent, cunoscutul cotidian The New York Times, afirma că ţinuta sport afişată de Obama, anume pantofi de sport albi, jeanşi şi jachet, l-a făcut să semene foarte mult cu actorul Jerry Seinfeld din celebrul serial de televiziune "Seinfeld".
    

×
Subiecte în articol: externe obama