x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri

Ştiri

10 Dec 2008   •   00:00

INSTALAREA EULEX ÎN KOSOVO: Un prim contingent al Misiunii europene de poliţie şi justiţie în Kosovo (EULEX) s-a instalat marţi dimineaţă, fără incidente, la Kosovska Mitroviţa, (în nord), zonă cu populaţie majoritar sârbă, a relatat AFP.



Populaţia nu a avut nici o reacţie, deşi până de curând sârbii din Kosovo s-au opus desfăşurării misiunii în zona lor.  Sârbii din Kosovo au acceptat venirea EULEX în zonele din nord numai după ce misiunea a primit, la 26 noiembrie, acordul Consiliului de Securitate al ONU.

CEREMONIE SOBRĂ LA ÎNVESTITURA LUI OBAMA

Echipa care va organiza ceremonia de învestitură a lui Barack Obama în funcţia de preşedinte al SUA, caută pentru acest eveniment o formulă care să nu lezeze sentimentele persoanelor afectate de criza economică sau de războaiele din Afganistan şi Irak în care sunt implicate Statele Unite, potrivit International Herald Tribune în ediţia electronică. "Ceea ce încercăm să obţinem este o atmosferă plină de speranţă“, a declarat Linda Douglas, purtătoare de cuvânt a comitetului de inaugurare, referindu-se la ceremonia care va avea loc înainte de prânz la West Front, din Capitoliu.    

FRAN DĂDACA VREA MANDATUL SENATORIAL AL LUI HILLARY
Actriţa Fran Drescher, cunoscută pentru rolul din serialul Dădaca, şi-a exprimat interesul de a prelua mandatul de senator de la Hillary Clinton, care va conduce Departamentul de Stat, a relatat CNN. Fran Drescher (51 de ani) s-a implicat în ultimul timp în eforturile de prevenire a cancerului la femei, după ce a suferit de cancer al colului uterin. În septembrie, a fost numită reprezentantă a Departamentului de Stat în această problemă, iar recent a vizitat ţări est-europene, inclusiv România. Presa din New York a relatat că o altă variantă pentru mandatul de senator ar fi Caroline Kennedy, fiica fostului preşedinte John F. Kennedy.
    
EXPERŢII, PREOCUPAŢI DE PROBLEMA SECURITĂŢII PE INTERNET
Preşedintele american ales, Barack Obama, trebuie să se ocupe de problema gravă a securităţii pe Internet, una din provocările secolului al XXI-lea, consideră experţii în cibernetică, într-un raport citat de AFP. Potrivit Centrului de studii strategice şi internaţionale (CSIS) din Washington, "securitatea cibernetică face parte din provocările economice şi de securitate internă cele mai mari pe care le vom înfrunta în secolul al XXI-lea“, pericolul putând proveni "de la agenţiile străine de informaţii sau militare, ori din partea unor infractori printre altele“. Într-un raport de la mijlocul lui noiembrie, Comisia de revizuire economică şi de securitate SUA-China a tras semnalul de alarmă asupra dezvoltării spionajului informatic chinez.
    
FUNERALIILE PATRIARHULUI ALEKSEI AL II-LEA
Funeraliile patriarhului Moscovei şi al Întregii Rusii, Aleksei al II-lea, au început, marţi, printr-o slujbă în Catedrala Iisus Mântuitorul din Moscova, transmisă în direct de canalul de televiziune Vesti 24, pentru ca înhumarea să aibă loc în Catedrala Epifaniei din Moscova, a relatat AFP. Succesorul provizoriu al lui Aleksei al II-lea, mitropolitul Kirill al Smolenskului şi Kaliningradului, a prezidat începutul liturghiei, în prezenţa a 200 de episcopi şi feţe bisericeşti. Au asistat reprezentanţi ai bisericilor ortodoxe din alte ţări, din partea Vaticanului, cardinali din Franţa şi Germania, personalităţi ale culturii, cum ar fi cineastul Nikita Mihalkov, precum şi marea ducesă Maria Vladimirovna, moştenitoare autoproclamată a ultimului ţar al Rusiei, Nicolae al II-lea. La funeralii şi-au anunţat participarea preşedintele rus Dmitri Medvedev, alături de primul-ministru Vladimir Putin, dar şi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, împreună cu cel sârb, Boris Tadici. Medvedev a cerut încetarea oricăror programe de divertisment marţi, în special la televiziune.
    
GUVERNATORUL DE ILLINOIS, ARESTAT
Guvernatorul statului Illinois, Rod Blagojevich, şi şeful său de personal au fost arestaţi marţi de agenţi FBI, în baza unor acuzaţii de corupţie, relatează Chicago Tribune, în ediţia electronică. O anchetă pentru acte de corupţie desfăşurată timp de trei ani a fost extinsă la procesul de selecţie a unui nou senator pe locul eliberat de Barack Obama, ales preşedinte al SUA.

×
Subiecte în articol: externe