x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri

Ştiri

10 Ian 2009   •   00:00

10 ianuarie 2009

ATAC LA AL-QAEDA
Şeful operaţiunilor Al-Qaeda din Pakistan şi adjunctul său au fost ucişi, a anunţat, sub protecţia anonimatului, un oficial american, citat de AFP, fără a da detalii despre circumstanţele în care au fost ucişi cei doi. Kenyanul Oussama al-Kini, considerat şeful operaţiunilor Al-Qaeda din Pakistan, şi adjunctul său, Ahmed Salim Swedan, figurau pe lista celor mai periculoase persoane căutate de FBI pentru implicarea în atentatele din 1998 asupra ambasadelor americane din Kenya şi Tanzania. Pe seama “filialei” pakistaneze a reţelei teroriste este pusă şi asasinarea, în 2007, a fostului premier Benazir Bhutto.

CAZUL NASDAQ
Fostul preşedinte al Nasdaq, Bernard Madoff, acuzat de fraudă de proporţii, semnase cecuri în valoare de 173 de milioane de dolari, pe care urma să le trimită prin poştă, înainte de a fi arestat. Potrivit AFP, cecurile au fost descoperite în timpul percheziţiei efectuate la biroul lui Madoff şi făceau parte din planul său de a-şi disimula averea. În cursul acestei săptămâni, fostul preşedinte al Nasdaq a fost surprins încercând să ascundă bijuterii valoroase, ceea ce contravine condiţiilor de punere în libertate pe cauţiune.
Madoff este acuzat că ar fi în spatele unei fraude de 50 de miliarde de dolari.

OBAMA FACE NOI NOMINALIZĂRI
Preşedintele ales al SUA, Barack Obama, l-a desemnat pe amiralul în retragere Dennis Blair la conducerea informaţiilor americane, DNI, a relatat AFP. De asemenea, l-a desemnat drept director al CIA pe Leon Panetta, fostul secretar general al Casei Albe în epoca preşedintelui Bill Clinton. În cursul aceleiaşi conferinţe de presă, ieri, la Washington, Obama a anunţat că îl va numi pe John Brennan, fost responsabil al CIA, în funcţia de consilier pentru lupta antiteroristă la Casa Albă. (MFM)

ELICOPTER GAZPROM DISPĂRUT ÎN SIBERIA
Un elicopter Mi-8 al companiei aeriene ruse Gazpromavia, având la bord şapte pasageri şi trei membri ai echipajului, a dispărut de pe ecranele radarelor la o oră după decolarea de la Biisk, în Altai, republică din vestul Siberiei, a anunţat Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă, citat de AFP. Aparatul companiei Gazprom urma să ajungă într-o regiune situată la frontiera Rusiei cu Kazahstanul. (MFM)

INCIDENTE VIOLENTE LA ATENA
Incidente violente s-au produs ieri la Atena, la finalul unei manifestaţii la care au participat aproximativ 3.000 de profesori, studenţi şi elevi, la apelul sindicatelor care denunţă politica Guvernului de dreapta, a relatat AFP. Confruntările au izbucnit în faţa Universităţii din Atena, unde zeci de tineri cu cagule s-au luat la bătaie cu membrii forţelor de ordine. Tinerii au dat foc coşurilor de gunoi şi au aruncat cu pietre spre poliţişti. Incidentele au survenit la o lună după moartea unui adolescent ucis de poliţie la Atena, urmată de un val de violenţe de stradă. (MFM)

PUTIN, LA “BALUL DEBUTANŢILOR” DIN DRESDA
Premierul rus, Vladimir Putin, va participa vinerea viitoare la balul Operei din Dresda, unul dintre principalele evenimente mondene din Germania, a anunţat adjunctul purtătorului de cuvânt al Guvernului german, Thomas Steg, citat de AFP. Putin a locuit între 1985 şi 1990 la Dresda, în timp ce lucra în serviciul sovietic de informaţii (KGB). Balul Operei din Dresda este deschis de 90 de cupluri de “debutanţi”, tineri din înalta societate, care îşi fac intrarea în viaţa mondenă, cu participarea a 2.000 de invitaţi speciali.
În fiecare an, o personalitate marcantă, “care îşi ia angajamentul faţă de prezentul şi viitorul” Germaniei, este premiată cu acest prilej. Unul dintre aceştia este vedeta fotbalului german Franz Beckenbauer. (MFM)

×
Subiecte în articol: externe