x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri

Ştiri

29 Ian 2009   •   00:00

29 ianuarie 2009



ZIDARII VIOLATORI
Doi din Bucureşti, unul din Sighişoara şi un al patrulea din Târgu-Mureş. Toţi fără antecedente penale. O parte sunt zidari, ceilalţi cine ştie cu ce s-or ocupa, notează Il Messagero. Este vorba despre cei patru români arestaţi la Roma sub acuzaţia că au violat o italiancă de 21 de ani, în cartierul Guidonia, şi de alţi doi care au fost reţinuţi pentru că i-ar fi ajutat pe primii să fugă. De altfel, unul dintre români şi-a recunoscut, ieri, vina. În momentul când au fost scoşi de la interogatoriu, românii au fost pe punctul de a fi linşaţi de mulţimea adunată. Furia italienilor se extinde treptat şi asupra celor nevinovaţi. În cartierul Guidonia au apărut înscrisuri rasiste, iar barul unei românce a fost atacat, marţi seară, cu un cocteil Molotov, care a trecut prin geam şi s-a oprit la picioarele unor clienţi. Ministrul italian de Externe, Franco Frattini, a declarat ieri că, dacă vor fi găsiţi vinovaţi, "românii trebuie să-şi execute pedeapsa în ţara de origine, iar România trebuie să accepte acest lucru". Frattini a mai adăugat că există date statistice conform cărora "comunitatea românească e cea din care provine cea mai mare parte a celor care comit infracţiuni în Italia". (Carmen Pleşa)

VREME REA
Ninsorile puternice au făcut două victime în sudul Austriei şi au întrerupt alimentarea cu energie electrică a 13.000 de locuinţe, informează AFP. Cea mai afectată este provincia Styria, unde stratul de zăpadă a atins grosimea de 40 de centimetri. La Tyrol (vest), riscul de avalanşă a fost ridicat, pe plan local, la treapta 4, dintr-o scală cu 5 trepte.

FĂRĂ VORONIN
Alegerile parlamentare din Republica Moldova, considerate de analişti decisive pentru viitorul european al acestui stat, vor avea loc la data de 5 aprilie. Decizia aparţine Biroului permanent al Parlamentului de la Chişinău şi urmează a fi confirmată luni prin votul deputaţilor. Sondajele de opinie arată că în viitorul Parlament de la Chişinău vor accede patru formaţiuni politice – trei de orientare democratică şi Partidul Comuniştilor. Acestora le va reveni şi misiunea de a alege viitorul şef al statului. Actualul preşedinte comunist, Vladimir Voronin, nu are dreptul la un al treilea mandat consecutiv. (Vitalie Călugăreanu, Chişinău)

SPION LA GAZPROM
Un fost ofiţer al serviciilor secrete din Germania de Est, Matthias Warning, are toate şansele să fie numit în cadrul noului consiliu al companiei ruse Gazprom. Acesta va fi ales la 26 iunie, scrie Vedomosti, ciatat de Mediafax. Warning, care este şi directorul general al proiectului conductei de gaz North Stream, ce va trece pe sub Marea Baltică, a lucrat în Rusia din 1991. Până în 2005 a deţinut numeroase funcţii la Dresdner Bank, iar din 2006 a devenit directorul North Stream.

UMPLUŢI DE... RAHAT
Un suspect acuzat de jaf, din San Diego, a aruncat cu fecale în avocatul său şi în juraţi, în timp ce judecătorii îl interogau, scrie 10news.com. Acuzatul era supărat pe decizia judecătorului Curţii Supreme din San Diego de a-i menţine apărătorul din oficiu, deşi el insistase să se apere singur.

UN ROMÂN, AMENDAT DE 21.000 DE EURO ÎN AUSTRIA
Un imigrant român care şi-a abandonat maşina într-o parcare cu plată din Graz de doi ani şi s-a stabilit în Franţa, trebuie să plătească o amendă de 21.000 de euro, a informat Mediafax citând Austrian Times. Maşina, cumpărată de român la mâna a doua, valorează în jur de 5.000 de euro şi a rămas în acea parcare după ce alţi doi români care o foloseau au fost arestaţi şi expulzaţi. Proprietarul a refuzat să plătească amenda şi, conform legilor din Austria, maşina nu poate fi ridicată pentru că nu încurcă traficul. Oficialii din Graz vor să declare parcarea drept şantier pentru a putea muta autoturismul într-un cimitir auto. (MFM)
   
RUSIA AMENINŢĂ INDEPENDENŢA ESTONIEI
Preşedintele Comisiei pentru serviciile secrete a Parlamentului eston, Jaanus Rahumagi, a afirmat că ambiţiile Rusiei de a reveni în fosta zonă de influenţă a URSS constituie o ameninţare la adresa independenţei Estoniei, a transmis AFP. "Situaţia în care se află Estonia, la acest sfârşit de deceniu, îi ameninţă independenţa. Mijloacele folosite de Rusia pentru a-şi atinge scopurile în aşa-numita "vecinătate imediată" sunt mai profesioniste şi mai diversificate decât acum 10 ani", a declarat Rahumagi, care conduce comisia de control a serviciilor secrete, între care şi contraspionajul. "Dacă vom fi atenţi la comportamentul Rusiei de astăzi, vom observa că nu doar Estonia se află într-un cerc de ţări în care Rusia vrea să-şi sporească influenţa", a adăugat el. "Dar atitudinea Kremlinului faţă de Estonia seamănă mai degrabă cu un ultimatum dat în calitate de "proprietar şi stăpân", a continuat Rahumagi. Estonia şi-a câştigat independenţa faţă de fosta URSS în 1991, iar de atunci relaţiile sunt tensionate, acestea deteriorându-se în aprilie 2007, când au avut loc violenţe între forţe de ordine estone şi membri ai minorităţii ruse. Estonia a aderat la NATO şi la Uniunea Europeană în 2004. (MFM)
   
FIŞETE CU DOCUMENTE CLASIFICATE, VÂNDUTE DIN GREŞEALĂ
Sute de dosare cu date despre conturi bancare, asigurări sociale şi alte informaţii clasificate ale administraţiei americane au fost găsite într-un fişet achiziţionat de o femeie de la consulatul Statelor Unite din Ierusalim, în cadrul unei licitaţii, a relatat Fox News. Oficialii consulatului nu au sesizat lipsa dosarelor până când au fost contactaţi de jurnaliştii Fox News. Departamentul de Stat a demarat o anchetă. Dosarele conţineau informaţii despre asigurările sociale ale puşcaşilor marini americani şi ale angajaţilor Departamentului de Stat staţionaţi în Israel, precum şi documente despre modalitatea de alocare a fondurilor guvernamentale pentru a finanţa programe sensibile din regiune. Un fost agent al CIA care a lucrat în Orientul Mijlociu, Robert Baer, a calificat incidentul drept o eroare gravă de securitate.(MFM)

PREMIERĂ MONDIALĂ / O lesbiană, prim-ministru interimar în Islanda
Ministrul islandez al Afacerilor Sociale urmează să devină prima lesbiană din lume numită în funcţia de prim-ministru, relatează Daily Mail în ediţia electronică. Johanna Sigurdardottir, în vârstă de 66 de ani, este o fostă însoţitoare de zbor care a reuşit să devină membră a Guvernului de la Rejkjavik. Ea este desemnată acum pentru a ocupa funcţia de prim-ministru interimar, după ce Guvernul conservator şi-a dat demisia luni, din cauza crizei economice. Sigurdardottir ar deveni astfel prima femeie care ocupă funcţia de premier în Islanda, dar şi prima lesbiană din lume care conduce un Guvern. Partenera ei de viaţă este jurnalista Jonina Leosdottir. (Sânziana Stancu)

KOSOVO,  DENUNŢAT / Belgradul ne cere sprijinul
Ministrul sârb de Externe, Vuk Jeremici, a cerut sprijinul a 80 de ţări neutre sau care se opun proclamării independenţei Kosovo, între care şi România, pentru a-şi expune punctul de vedere pe această temă în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ).  Proclamarea independenţei Kosovo a fost recunoscută până în prezent de 54 de ţări din lume, printre care Statele Unite şi majoritatea ţărilor membre ale Uniunii Europene. Cipru, România, Slovacia şi Spania, de asemenea membre UE, nu au recunoscut proclamarea independenţei Kosovo. Serbia, care este susţinută de Rusia în organizaţiile internaţionale, s-a opus vehement independenţei Kosovo, proclamată la 17 februarie 2008. În accepţiunea Belgradului, Kosovo rămâne o provincie din sudul Serbiei. "Tentativa de secesiune a autorităţilor albaneze din Kosovo reprezintă o încălcare a Cartei ONU care garantează suveranitatea şi integritatea teritorială a tuturor statelor recunoscute la nivel internaţional, inclusiv Serbia", a precizat Jeremici, în scrisoarea trimisă celor 80 de ţări cărora le cere sprijinul, citată de AFP. Potrivit surselor diplomatice, concluziile CIJ, care nu au un caracter constrângător, sunt aşteptate "cel mai devreme în 2010". (Sânziana Stancu)

PROPUNERE / Hamas vrea Israelul ca-n 1967
Mişcarea Hamas e pregătită să recunoască statul Israel pe baza frontierelor din 1967. Afirmaţia îi aparţine scriitorului evreu francez Marek Halter, care s-a întâlnit luna trecută cu Khaled Meshaal, liderul în exil al mişcării islamiste palestiniene, transmite AFP. "Meshaal mi-a spus că Hamas este pregătită să recunoască Israelul, conform frontierelor deţinute la 4 iunie 1967. Mi-a repetat de mai multe ori acest lucru", a spus Halter. Întâlnirea, organizată la Damasc de consilierii preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a avut loc înaintea ofensivei israeliene în Fâşia Gaza. Halter a prezentat declaraţiile lui Khaled Meshaal premierului israelian Ehud Olmert şi ministrului de Externe, Tzipi Livni. (Sânziana Stancu)

DEPARTAMENTUL DE STAT / Hillary, asaltată de homosexuali
Angajaţi ai Departamentului de Stat cer mai multe drepturi pentru partenerii lor de acelaşi sex. Aproximativ 2.200 de angajaţi ai Departamentului de Stat american au semnat o scrisoare adresată secretarului de stat Hillary Clinton, în care cer ca partenerilor lor de acelaşi sex să li se acorde drepturi egale cu ale cuplurilor mixte, informează Washington Post. "Nu credem că vreun coleg de-al nostru este un coleg de mâna a doua şi nici că vreo familie a colegilor este o familie inferioară", scriu semnatarii scrisorii. "Toate discriminările ar putea fi îndepărtate de un ordin al biroului lui Clinton, se arată în scrisoare, în pofida faptului că unii ar solicita o lege", susţin ei în continuare, argumentând că de la demisia lui Michael Guest, fost ambasador american în România, SUA au lansat un seminar de instruire pentru apărare în străinătate şi cursuri de limbi străine pentru partenerii de acelaşi sex, printre alte măsuri. Dar alte drepturi sunt încă negate partenerilor de acelaşi sex, cum ar fi decontarea valorii călătoriilor înspre şi de la post, oportunităţi de angajare la oricare ambasadă, vize şi paşapoarte diplomatice, dreptul la valiză diplomatică şi evacuare în caz de urgenţă de securitate sau necesitate medicală. (Sânziana Stancu)

×
Subiecte în articol: externe kosovo stat