x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri

Ştiri

30 Ian 2009   •   00:00
Ştiri

30 ianuarie 2009



CABOTIN
Fosta candidată la prezidenţiale, socialista Ségolčne Royal, îl ironizează pe preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, pe care-l descrie ca "mic hoinar" şi "cabotin", "fără religie şi morală". În cartea "O femeie verticală", lansată ieri, Royal critică, potrivit AFP, aviditatea pe care o are acesta, bulimia lui faţă de bani, de senzualitate, de plăcere şi o formă de cinism împinsă la extrem. Cartea este o colecţie de interviuri cu jurnalista Françoise Degois.

VIOLATOR LA CIA
Şeful centrului CIA din Algeria este anchetat de Departamentul american al Justiţiei pentru presupusa violare a două femei musulmane, care pretind că au fost drogate de acesta, a relatat ABC News. Descoperirea a peste 12 înregistrări video care îl prezintă pe angajatul CIA, în vârstă de 41 de ani, convertit
la islam, în timpul unor partide de sex cu alte femei, a determinat Departamentul Justiţiei să extindă ancheta. Şeful centrului CIA din în Alger joacă un rol important în colaborarea cu serviciile secrete algeriene pentru combaterea reţelei teroriste Al-Qaida în această ţară.

GREVĂ
Transporturile din Franţa au fost perturbate ieri, în urma grevei naţionale pentru a denunţa politica preşedintelui Nicolas Sarkozy în faţa crizei, dar "joia neagră" preconizată de sindicate nu s-a concretizat. Potrivit AFP, greva a fost lansată pentru apărarea salariilor, a puterii de cumpărare şi a serviciilor publice. La gara Saint-Lazare, majoritatea călătorilor intervievaţi de AFP s-au declarat solidari cu greva "de apărare a salariilor". 35 la sută din trenuri au funcţionat ieri, dar nici un tren de noapte. O linie a trenurilor expres (RER) a fost parţial blocată. Metroul din Paris a funcţionat în proporţie de 75 la sută, iar autobuzele, 85 la sută.

CEL MAI BUN JOB
Peste 9.000 de oameni din 162 de ţări au aplicat pentru cel mai bun post din lume plătit cu 150.000 de dolari, în statul australian Queensland, cunoscut pentru frumuseţile sale tropicale. Cotidianul Brisbane Times mai aminteşte că "job"-ul este de şase luni, timp în care norocosul va locui într-o vilă de lux pe insula Hamilton, va explora reciful, va înota şi va scrie despre toate acestea pe un blog. Ministrul Turismului din Queensland, Desley Boyle, a spus că această ofertă ar putea fi cel mai mare succes de campanie de turism, având în vedere că 2,3 milioane de persoane au accesat site-ul, din ţări ca Franţa, Mongolia, Kazahstan, Chile, România, Turcia, Brazilia, Canada, chiar şi Vatican. Boyle a mai spus că se vorbeşte despre acest job peste tot la pub, la serviciu, acasă, pasionând pe toată lumea. Clipurile pentru aplicaţie mai pot fi depuse până pe 22 februarie, iar îngrijitorul insulei va fi ales pe 6 mai.

ARHIVELE BULGARE
Guvernul bulgar l-a desemnat joi pe ministrul de Externe, Ivailo Kalfin, să ceară Federaţiei Ruse returnarea documentelor originale ale statului bulgar aflate în arhivele ruseşti, a relatat site-ul Novinite.com. Este vorba despre documentele oficiale din perioada 1934-1944 privind pregătirea Bulgariei de a se alătura puterilor Axei în al doilea război mondial. Acestea fuseseră confiscate sau predate Rusiei de diferite instituţii bulgare, reprezentanţe sovietice şi Comisii de Control ale Aliaţilor după ce trupele sovietice au intrat în Bulgaria la 5 septembrie 1944. În deceniul anterior anului 1945, Bulgaria a fost ţinta a două lovituri de stat ­ una la 19 mai 1934, care a dus la instalarea regimului de dreapta al ţarului Boris al III-lea, tatăl fostului ţar şi premier Simeon de Saxa-Coburg, şi o alta la 9 septembrie 1944, a Frontului Patriotic, care a dus la instalarea regimului comunist. Preşedintele bulgar Gheorghi Părvanov a ridicat problema documentelor istorice în timpul vizitei fostului preşedinte rus, actual premier, Vladimir Putin, la Sofia, în ianuarie 2008. (MFM)
   
SFÂNTUL MORMÂNT
Benjamin Netanyahu, considerat favorit la alegerile generale din Israel de luna viitoare, a declarat că reţeaua terorist islamistă al-Qaeda ar ataca Sfântul Mormânt al lui Iisus Hristos dacă statul evreu ar renunţa la controlul asupra Ierusalimului, a relatat Daily Telegraph online. Netanyahu, care a susţinut că ar fi prevăzut în 1995 distrugerea Turnurilor Gemene de către extremişti islamici, a spus că aceştia "sunt dispuşi şi vor dori să atace simbolul religiei creştine". El a adăugat că "acest lucru ar provoca o reacţie în lanţ pe care nu o putem imagina". Liderul partidului de dreapta Likud, în opoziţie, a amintit că avertizase într-o carte publicată în 1995, cu şase ani înainte de atacurile antiamericane de la 11 septembrie, că teroriştii islamici vor detona un dispozitiv nuclear la World Trade Center.
Orice discuţie despre cedarea unei părţi din Ierusalim palestinienilor, care îl revendică drept capitala lor, provoacă divizări în politica israeliană.(MFM)

DETENŢIE LEGALĂ 
  
Un judecător federal din Washington a recunoscut miercuri legalitatea reţinerii la Guantanamo a unui cetăţean din Yemen, la mai puţin de o săptămână după ce preşedintele Barack Obama a anunţat reexaminarea dosarului fiecărui deţinut de o comisie interguvernamentală. AFP a mai relatat că judecătorul federal Richard Leon a respins miercuri apelul depus de Ghaleb Nassar Al-Bihani, apreciind că administraţia americană a adus "suficiente dovezi" conform cărora deţinutul este un "inamic combatant". (MFM)

DEZERTOR RUS
Un militar rus a confirmat, într-un interviu publicat ieri, că a dezertat în Georgia, unde vrea să rămână pentru a evita o anchetă penală în Rusia, în condiţiile în care Moscova acuză Tbilisi că a răpit militarul şi cere eliberarea acestuia. AFP a precizat că sergentul Aleksandr Gluhov a mai declarat pentru cotidianul Novie Izvestia că a dezertat din cauza condiţiilor grele din armată. Georgia l-a expus pe Gluhov public, difuzând interviuri televizate, mijlocind o întâlnire a acestuia cu jurnalişti într-un restaurant McDonald’s din Tbilisi. (MFM)

ADIO IRAK   
Contractul din Irak al companiei private de securitate Blackwater, care lucrează pentru Departamentul de Stat american şi ai cărei agenţi au fost acuzaţi de uciderea unor irakieni, nu a fost reînnoit. "Contractul s-a încheiat. Nu va fi reînnoit, la ordinul ministrului de Interne" a declarat generalul Abdel Karim Khalaf, purtătorul de cuvânt al ministerului, citat de AFP. Agenţii Blackwater asigură în special protecţia personalului ambasadei SUA la Bagdad. Dintre aceştia, cinci sunt judecaţi pentru omucidere. (MFM)

MITA DE MILIOANE
Peste două milioane de cazuri de mită au fost înregistrate în 2008 în Bulgaria, potrivit unui raport al Centrului pentru Studierea Democraţiei, citat de Dnevnik, a relatat Sofia Echo în pagina electronică. Potrivit studiului "Crimă fără pedeapsă", autorităţile din staţiunile cu perspective de dezvoltare au fost asaltate în 2007-2008 de grupuri de oameni de afaceri. Consideraţi ca fiind cei mai mari "investitori politici" ai ţării, oligarhii au devenit imuni faţă de acţiunile justiţiei. Potrivit preşedintelui Parlamentului, Gheorghi Pirinski, două treimi din bulgari consideră corupţia drept cea mai mare problemă a ţării. (MFM)

ARESTAT DIN GREŞEALĂ
Un pensionar francez a petrecut şapte ore în arest, din greşeală, din cauza unei scrisori semnate cu numele său, dar pe care acesta nu a scris-o, adresată lui Nicolas Sarkozy şi în care îl insulta şi ameninţa cu moartea pe acesta. Zephir Brassart (67 de ani) a declarat că trei poliţişti ai brigăzii criminaliste a poliţiei judiciare din Paris au venit la locuinţa sa la ora 06:30 pentru a-l aresta. Aceştia i-au percheziţionat domiciliul, căutând arme şi verificându-i calculatorul. "Poliţia mi-a arătat o scrisoare scrisă la calculator cu numele şi adresa mea în josul paginii, conform căreia îl ameninţam pe Sarkozy cu moartea, îi insultam soţia şi eram lider al unei grupări teroriste", a povestit Brassart. "Mi s-a făcut un test ADN, mi s-au luat amprentele şi am fost fotografiat din faţă şi din profil. Au sfârşit prin a mă elibera pentru că au văzut că a fost o eroare", a adăugat el, încă în stare de şoc.(MFM)

VIZITĂ PRINCIARĂ 
Ambasadorul Japoniei la Bucureşti, Yoshinobu Higashi, a anunţat joi vizita, în luna mai, în România, a prinţului Akishino (Fumihito), al doilea fiu al împăratului Akihito, împreună cu soţia sa, a relatat Mediafax. Ambasadorul Japoniei la Bucureşti a declarat că anul 2009 va marca a 50-a aniversare a reluării relaţiilor diplomatice nipono-române, ocazie cu care Ambasada Japoniei va organiza o serie de evenimente culturale şi sociale.

ANCHETĂ NATO
Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a ordonat o anchetă privind scurgerile de informaţii interne "inacceptabile", în legătură cu combaterea traficului de droguri din Afganistan, de care a beneficiat săptămânalul german Der Spiegel.  Anunţul aparţine purtătorului de cuvânt al acestuia, James Appathurai, citat de AFP. Comandantul suprem în Europa, generalul american John Craddock, a provocat o intensă dezbatere, autorizând uciderea traficanţilor de opiu în Afganistan într-o scrisoare adresată generalului german Egon Ramms, de la Centrul de comandă al NATO din Brunssum, Olanda, şi comandantului forţelor internaţionale din Afganistan, generalul american David McKiernan. Cei doi generali refuză să îndeplinească ordinul, pe care îl consideră contrar dreptului internaţional şi reglementărilor privind operaţiunile internaţionale. Purtătorul de cuvânt al generalului Craddock, colonelul Derek Crotts, a afirmat că "nu a fost dat nici un ordin". (MFM)

SUPĂRAT LA DAVOS
Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a părăsit brusc, joi, o dezbatere pe tema conflictului din Gaza, reproşând organizatorilor că îl împiedică să vorbească după o lungă intervenţie a preşedintelui israelian, Shimon Peres. "Nu cred că voi mai reveni la Davos", a declarat Erdogan, părăsind tribuna unde se aflau atât secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, cât şi secretarul Ligii Arabe, Amr Moussa, potrivit AFP. (MFM)

×
Subiecte în articol: externe declarat