x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

18 Dec 2008   •   00:00

REFUGIAŢI
Un număr de 97 de refugiaţi sudanezi, din care patru femei şi 15 copii, au fost aduşi pentru o perioadă la Centrul de tranzit de la Timişoara. Potrivit AFP, în ianuarie vor mai sosi 32 de refugiaţi, în cadrul unui program de reinstalare. Directorul Centrului, Constantin Daminescu, a declarat că cei 97 vor rămâne cât timp vor stabili Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (HCR) şi Guvernul României. Acordul dintre Organizaţia Internaţională pentru Migraţii (OIM) şi HCR prevede că pot sta şase luni, cu posibilitatea de prelungire cu încă şase luni. Cei mai mulţi provin din regiunea Darfur.



OMUL ANULUI
Editorii revistei Time l-au desemnat pe preşedintele ales al Statelor Unite, Barack Obama, “Person of the Year 2008” (Omul anului 2008). Potrivit editorilor publicaţiei, “într-una dintre cele mai nebuneşti campanii electorale din istoria Americii, Obama a depăşit lipsa de experienţă, un nume ciudat, doi candidaţi care sunt instituţii politice şi prăpastia rasială pentru a deveni cel de-al 44-lea preşedinte al Statelor Unite”. Obama, candidatul democraţilor pentru Casa Albă, a câştigat alegerile la 4 noiembrie şi va fi învestit la 20 ianuarie. În 2007, “omul anului” a fost premierul rus, Vladimir Putin.

ANCHETĂ

Biroul ceh pentru securitate (NBU) a declanşat o anchetă asupra unei scurgeri de informaţii, a relatat AFP. În urma unei “indiscreţii” a MAE de la Praga, săptămânalul Reflex a publicat transcrierea discuţiei de la 31 octombrie dintre premierul ceh, Mirek Topolanek, şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy. Conform Reflex, Sarkozy a cerut Cehiei să renunţe la şefia Uniunii pentru Mediterana în prima jumătate a anului viitor, când Praga asigură preşedinţia UE. În schimb, Cehia va conduce parteneriatul pentru ţările din Est. Preşedintele Klaus, dar şi Topolanek au confirmat implicit autenticitatea documentului.

“MAILAT 2” CONDAMNAT

Românul Ioan Rus (37 de ani), judecat pentru agresiune, violenţă sexuală, tentativă de omor, deţinere şi port de armă albă, a fost condamnat ieri, la Roma, la 11 ani de închisoare, informează AGI.  În seara zilei de 16 aprilie a acestui an, în apropierea gării La Storta, Rusu a atacat o studentă de culoare, fiica unui diplomat din Lesotho. El a ameninţat-o cu un cuţit, oblogând-o să-l însoţească într-un loc din apropierea gării. Acolo a violat-o şi a înjunghiat-o în abdomen. Rus va trebui să-i plătească tinerei şi despăgubiri în valoare de 50.000 de euro. Procurorul ceruse 12 ani de închisoare pentru Rus. (Carmen Pleşa)

15 AMBASADE
Administraţia americană a confirmat că, în total, 15 ambasade ale SUA din Europa şi 40 de guvernatori au primit în ultimele zile plicuri cu praf alb, care s-a dovedit a nu fi periculos. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Robert Wood, a declarat presei, potrivit AFP, că totuşi rezultatele testelor realizate la Ambasada Statelor Unite din Haga nu sunt cunoscute încă. Ambasadele vizate au fost cele din Berlin, Berna, Bruxelles, Bucureşti, Copenhaga, Dublin, Luxemburg, Madrid, Oslo, Paris, Riga, Roma, Stockholm, Tallin şi Haga. Potrivit FBI, 40 de guvernatori au primit scrisori similare.

RESTRICŢII
Guvernul irlandez a decis să menţină regimul permiselor de muncă pentru români şi bulgari şi după 1 ianuarie, dar aceştia vor fi favorizaţi în raport cu cetăţenii extracomunitari. Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Ministerului Întreprinderilor, Comerţului şi Muncii de la Dublin, ministrul Muncii, Billy Kelleher, a declarat că decizia va fi menţinută în baza evaluărilor curente şi va fi reexaminată înainte de sfârşitul lui 2011. El a explicat că provocările importante ca urmare a crizei economice mondiale şi impactul direct asupra pieţei muncii din Irlanda au influenţat această decizie.

×
Subiecte în articol: externe