x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

05 Mar 2009   •   00:00

5 martie 2009



NATO ŞI RUSIA REIAU RELAŢIILE OFICIALE
NATO anunţă joi că va relua relaţiile oficiale la nivel înalt cu Rusia, după şase luni de întrerupere, din cauza conflictului ruso-georgian.

"Reluarea relaţiilor oficiale cu Rusia urmează să fie decisă joi", a declarat un diplomat al Alianţei Nord-Atlantice citat de AFP. "Aceasta este baza compromisului politic la care am ajuns. Este un acord de principiu" între aliaţi, a confirmat un alt diplomat, la Bruxelles. "Compromisul" constă în anunţul miniştrilor de Externe ai ţărilor membre ale Alianţei în cadrul sesiunii extraordinare a Consiliului NATO-Rusia la nivel ministerial şi în întâlnirea lor, începând de joi, cu omologii din Ucraina şi Georgia, republici fost sovietice care intenţionează să adere la NATO, spre nemulţumirea Rusiei. (MFM)

RELANSAREA RELAŢIILOR RUSO-AMERICANE
Statele Unite şi Rusia vor încerca să relanseze pe noi baze, după ani de tensiuni, relaţiile dintre ele, în cadrul întâlnirii de la Geneva, de vineri, dintre secretarul de stat american, Hillary Clinton, şi ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov.

Această primă întâlnire dintre şefii celor două diplomaţii de la sosirea lui Barack Obama la Casa Albă "va fi examinată cu lupa", întrucât noua Administraţie americană urmăreşte "relansarea" relaţiilor cu Moscova, deteriorate sub preşedinţia lui George W. Bush, comenta AFP. Întâlnirea va fi preludiul primei întrevederi faţă în faţă a preşedinţilor Barack Obama şi Dmitri Medvedev, pe 2 aprilie, la Londra, cu ocazia summitului G20 cu privire la criza economico-financiară mondială. (MFM)

JOE BIDEN LA NATO
Vicepreşedintele american, Joe Biden, se va deplasa săptămâna viitoare la Bruxelles pentru consultări cu reprezentanţii ţărilor membre NATO pe tema situaţiei din Afganistan şi Pakistan, a anunţat biroul său de presă, citat de AFP.

Biden se va întâlni cu membrii Consiliului Nord-Atlantic, organismul decizional al NATO, format din reprezentanţii permanenţi ai statelor membre. Biden va efectua această vizită cu o lună înaintea summitului NATO, la care urmează să participe şi Barack Obama. Această deplasare coincide şi cu elaborarea de către noua Administraţie americană a unei noi strategii pentru Afganistan şi regiune, care vizează şi Pakistanul.

Joe Biden va avea, de asemenea, întrevederi cu secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, cu reprezentanţi de rang înalt ai UE. Afganistanul este principalul teatru de operaţiuni pentru NATO. (MFM)

BUGETUL MILITAR AL CHINEI
Bugetul militar anual al Chinei a crescut cu 14,9% în 2009, a anunţat purtătorul de cuvânt al Parlamentului, Li Zhaoxing, precizând că este vorba despre o creştere modestă, a informat AFP.

Cheltuielile militare ale Chinei vor creşte în acest an la 480,68 de miliarde de yuani (aproximativ 56 de miliarde de euro), respectiv cu 6,3% din bugetul ţării, a precizat el în cadrul unei conferinţe de presă la Beijing, cu ocazia deschiderii sesiunii anuale a Congresul Naţional al Poporului (Parlamentul chinez). Aceste cheltuieli vor consta în special în modernizarea armatei şi îmbunătăţirea nivelului de trai al militarilor, a precizat el. Fost ministru de Externe Li Zhaoxing a evidenţiat că armata chineză urmează "cu hotărâre calea dezvoltării paşnice" şi a adăugat că "în China nu există cheltuieli secrete pentru armată". Statele Unite au criticat frecvent lipsa de transparenţă a acestui buget şi potenţiala ameninţare pentru securitatea regională reprezentată de ambiţiile militare chineze. (MFM)

LUPTĂ ÎNTRE GRUPURILE PUTIN ŞI MEDVEDEV
Criza financiară din Rusia începe să destabilizeze balanţa de putere de la Kremlin, lupta dintre grupuri rivale afectând autoritatea premierului Vladimir Putin şi relaţia acestuia cu preşedintele Dmitri Medvedev.

Potrivit ediţiei electronice a cotidianului The Guardian, există semne că oficiali din cadrul armatei şi serviciilor de securitate, grupaţi în jurul lui Putin, au divergenţe cu grupul condus de Medvedev, cele două tabere luptându-se pentru a controla finanţele statului. Putin îşi pierde statutul, deoarece încearcă să atenueze conflictul, şi relaţia sa cu Dmitri Medvedev începe să se deterioreze. "Putin obişnuia să acţioneze ca un arbitru, fiind deasupra principalelor două clanuri ­ siloviki şi economiştii raţionali", a declarat analistul politic rus Dmitri Oreşkin. "Acum este aruncat în luptă şi atacat din ambele părţi", a adăugat el. (MFM)

MASTERAT BEATLES
O universitate din Liverpool, Marea Britanie, va propune studenţilor un masterat în istoria Beatles, pentru studierea influenţei pe care celebra trupă britanică a avut-o asupra muzicii şi a societăţii.

Noul modul de studiu, prezentat ca o premieră în Marea Britanie, va fi propus studenţilor începând din toamna acestui an de către Universitatea Hope din Liverpool, a informat AFP. "Peste 8.000 de lucrări au fost scrise despre Beatles, dar nu au fost efectuate niciodată nişte studii serioase. Noi vom face exact acest lucru", a declarat decanul universităţii. În opinia lui, trupa Beatles a avut o mare influenţă asupra societăţii, nu doar prin muzica ei, ci şi în domeniul modei, prin hainele fără guler pe care le purtau muzicienii sau prin ţinutele lor "psihedelice". Liverpool este oraşul de origine al "celor patru fantastici". John Lennon, Paul McCartney, George Harrison şi Ringo Starr au format trupa Beatles, unul dintre cele mai faimoase şi de succes grupuri în istoria muzicii rock, având peste 1,1 miliarde de discuri vândute în lumea întreagă. (MFM)

TERMEN OBSCEN
Premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a folosit din greşeală un termen obscen într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a relatat site-ul terra.es.

El a vorbit despre acorduri care sunt pentru "stimularea şi favorizarea turismului", însă a continuat cu un cuvânt obscen în locul verbului "a sprijini". (MFM)

ŞEFUL MARINEI ISRAELIENE, LA STRIP-TEASE
Şeful marinei de război israeliene, amiralul Eliezer Maron, a fost acuzat că a mers într-un club de strip-tease din Tel-Aviv, informează AFP.

Amiralul s-a apărat, afirmând că "nu a petrecut decât câteva momente în club, pentru a saluta un prieten" şi că nu frecventează în mod obişnuit acest gen de localuri. El şi-a cerut scuze în scris pentru că a avut o "conduită puţin conformă cu cea a unui oficial". Şeful Statului Major, Gabi Ashkenazi, a "luat notă de incident şi i-a adresat o mustrare" lui Maron, a precizat un purtător de cuvânt al armatei. Cazul nu ar fi ajuns public, dacă amiralul nu ar fi fost recunoscut de spectatorii suprinşi să vadă un oficial de rang atât de înalt într-un astfel de loc.

ARESTARE
Un bărbat în vârstă de 47 de ani a fost arestat miercuri, la domiciliul său din Montpellier (Herault), în cadrul anchetei privind expedierea scrisorilor de ameninţare către mai mulţi oficiali francezi, printre care şi preşedintele Nicolas Sarkozy, a relatat Le Parisien în ediţia electronică.

Anterior, Michele Alliot-Marie, ministrul de Interne, declarase că aceste mesaje sunt opera unei persoane dezechilibrate. Poliţiştii s-au interesat şi în legătură cu locul din care au fost expediate aceste scrisori şi în special de eventuala prezenţă a unor camere de supraveghere. Termenii militari folosiţi în aceste scrisori evocă "lumea serviciilor de informaţii sau a armatei". (MFM)

MANDAT
Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui sudanez, Omar el-Bechir, pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii în Darfur, a anunţat purtătoarea de cuvânt a acestei instanţe, Laurence Blairon, citată de AFP.

Acesta este primul mandat de arestare vizând un şef de stat emis de CPI.

Omar el-Bechir (65 de ani) este acuzat de crime de război comise în Darfur, o regiune din vestul Sudanului afectată din 2003 de un război civil soldat cu 300.000 de morţi şi 2,7 milioane de refugiaţi, potrivit ONU. (MFM)

×
Subiecte în articol: externe nato