x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

02 Apr 2009   •   00:00

2 aprilie 2009



CIRC LA CEDO
Un german de origine română, care a reuşit ieri să intre în sediul CEDO, ameninţând că îşi va da foc, a fost imobilizat de poliţişti. Bărbatul, al cărui nume nu a fost dezvăluit, era nemulţumit pentru faptul că CEDO i-a respins, în 2005, un proces în care dăduse în judecată Germania. Acum el are pe rolul Curţii o altă plângere, care aşteaptă să fie soluţionată. Bărbatul cere despăgubiri Germaniei pentru motive care nu sunt foarte clare, scrie AFP. Până să fie imobilizat de poliţişti, el se stropea din când în când cu benzină, dintr-o sticlă. (S.S.)

EXPLOZIE
O conductă de gaze ce traversează Transnistria a explodat ieri dimineaţă, pe acest teritoriu, diminuând livrările către Balcani cu aproximativ 50%. Aparent, nu este vorba despre un act criminal, după cum au explicat autorităţile moldovene şi cele transnistrene, care exclud şi varianta uzurii conductei, declarând că aceasta a fost construită în 1987 şi poate funcţiona timp de 40 de ani cel puţin. O anchetă a Tiraspolgaz şi Moldovagaz urmează să identifice cauzele exploziei. România, Bulgaria, Macedonia şi Grecia anunţau ieri după-amiază că nu au probleme cu livrarea gazelor, iar Gazprom mărise livrările de gaze pentru Turcia prin conducta Blue Stream. Lucrările de reparaţii vor dura trei zile. (S.S.)

VORBITOR DE ROMĂNĂ/VIITORUL MINISTRU ISRAELIAN DE EXTERNE ESTE VORBITOR DE LIMBĂ ROMÂNĂ
Noul ministru de Externe al Israelului, Avigdor Lieberman, este un vorbitor de limbă română, el fiind născut la Chişinău, capitala Republicii Moldova, relatează Reuters.

Liderul partidului de extremă dreapta Israel Beitenu s-a născut la 5 iunie 1958 şi a studiat la Institutul agricol din Chişinău, care la acea vreme era sub ocupaţie sovietică. Tatăl său, Lev, a fost un veteran al Armatei Roşii care a fost luat prizonier de germani, iar ulterior a petrecut şapte ani în gulagul siberian, sub regimul lui Stalin. Lieberman a emigrat în Israel împreună cu părinţii săi în 1978 şi şi-a schimbat prenumele din Evet în Avigdor.

OAMENI-COBAI
Companii farmaceutice suedeze au testat noi medicamente pe locuitori ai unor ţări sărace şi "ieftine", unde cerinţele privind securitatea pacienţilor nu sunt atât de stricte ca în Europa Occidentală.

De exemplu, gigantul farmaceutic Astra Zeneca a testat în 26 de instituţii medicale din Rusia, Polonia, Bulgaria, India şi Ucraina noi pastile împotriva schizofreniei - medicamentul Seroquel. Consecinţele pentru unii dintre bolnavi au fost tragice, relevă cotidianul rus Novâie Izvestia, citat de Agerpres.

Totuşi, Seroquel s-a dovedit un medicament eficient. Experimente pe cetăţeni ruşi şi locuitori ai altor state s-au desfăşurat în 2005-2006, însă despre ele s-a aflat abia acum, în contextul unei anchete iniţiate de Radioul Social al Suediei. Sunt cazuri în care bolnavilor nici măcar nu li se spune că au fost transformaţi în cobai. Adesea, nici nu este vorba despre remunerare financiară.

WALESA, INDIGNAT
Fostul preşedinte al Poloniei, luptătorul anticomunist Lech Walesa, a ameninţat cu returnarea Premiului Nobel, ca ripostă la acuzaţiile că ar fi fost informator al regimului la a cărui cădere a contribuit.

Potrivit cotidianului britanic Daily Mail, Walesa, fost lider al sindicatului Solidaritatea, care a contribuit la răsturnarea regimului comunist în 1989, a reacţionat astfel la o carte scrisă de Pawel Zyzak, un student în vârstă de 24 de ani, care a sugerat că acesta ar fi lucrat pentru poliţia secretă şi ar fi fost tatăl unui copil nelegitim.

"Sunt dezgustat, scandalizat, pentru că am luptat pentru o ţară liberă, dar asta este anarhie", a declarat Walesa. "Voi înapoia premiul şi distincţiile, iar apoi voi părăsi ţara", a afirmat el. În anul 2000, o Curte l-a exonerat pe Walesa de acuzaţii anterioare de spionaj, motivând că serviciile de securitate au falsificat documente din dosarul său.

PETA UCIDE
Celebra organizaţie de caritate pentru drepturile animalelor People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) este acuzată că ucide mii de animale plasate în grija sa, relatează Daily Mail.

Potrivit unor cifre obţinute de la Departamentul de Agricultură din Virginia, unde se află sediul principal al PETA, organizaţia a găsit adăpost pentru doar şapte animale anul trecut. În acelaşi timp, 2.124 de animale care îi fuseseră încredinţate au fost eutanasiate.

Organizaţia, care strânge anual donaţii de zeci de milioane de dolari, nu deţine un adăpost de adopţii şi a eutanasiat peste 20.000 de animale începând din 1998.

Informaţiile despre PETA, printre susţinătorii căreia se numără vedete precum Paul McCartney şi Pamela Anderson, au fost obţinute de Centre for Consumer Freedom. "Cum rămâne cu drepturile miilor de câini, pisici şi alte animale care mor în sediul PETA?", a declarat directorul de cercetare al CCF, David Martosko.

ORGANELE PRELEVATE DE LA SÂRBII DIN KOSOVO, VÂNDUTE ÎN TURCIA
Organele recoltate de la sârbii răpiţi în "casa galbenă din Kosovo au fost vândute în Turcia, potrivit unui raport al Misiunii ONU în Kosovo (MINUK) furnizat procurorilor sârbi, citat de cotidianul Politika, menţionat de Mediafax. Raportul conţine şi numele a şase suspecţi, dar şi nume ale victimelor, potrivit cotidianului. Raportul clasat ca "strict confidenţial" conţine informaţii importante care ar putea fi folosite în investigaţia referitoare la traficul de organe. Un oficial din cadrul MINUK a menţionat că procuratura sârbă a fost informată că orice anchetă cu privire la traficul de organe din Albania va fi transmis EULEX.

AL-QAIDA S-A INFILTRAT ÎN MILIŢIILE PROAMERICANE DIN IRAK
Aproximativ 40 la sută din membrii miliţiei Sahwa, formată din sunniţi cooptaţi de americani să lupte împotriva al-Qaida, sunt agenţi latenţi ai grupării teroriste, dezvăluie The Time.

Un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului irakian de Interne, care a cerut să i se păstreze anonimatul, nu a negat informaţia, dar crede că procentul de spioni aAl-Qaida e de 20 la sută. El a mai precizat că agenţiile irakiene de spionaj reexaminează dosarele membrilor Sahwa. Abdel-Karim Samarraie, adjunctul preşedintelui Comisiei pentru Apărare şi Securitate a Parlamentului irakian, membru al Tawafuk, cea mai mare formaţiune politică sunită, a declarat că spionii al-Qaida reprezintă o minoritate restrânsă în cadrul Sahwa, dar trebuie îndepărtaţi. "Ministerul Afacerilor Interne a concediat 62.000 dintre angajaţii săi din cauza unor acuzaţii juridice împotriva lor", a declarat acesta, adăugând că "acelaşi lucru poate fi aplicat şi în cazul Sahwa".

MANUAL DE ISTORIE PENTRU POLIŢIA RUSĂ, RETRAS DIN CIRCULAŢIE
Un manual de istorie cu accente antisemite destinat şcolii de poliţie din Sankt-Petersburg a fost retras din circulaţie după ce a generat indignare în presă, informează AFP, citând presa rusă. Conducerea universităţii a recunoscut că "au fost comise erori" în timpul pregătirii ediţiei, care îi acuză pe "sionişti" că s-ar afla în spatele morţii lui Stalin şi a destrămării fostei Uniuni Sovietice, scrie Vremia Novostei.

Autorul manualului destinat viitorilor poliţişti, Vasili Drojin, în vârstă de 80 de ani, profesor în cadrul Universităţii Ministerului de Interne din Sankt-Petersburg, afirma că "sioniştii l-au suprimat fizic pe (Iosif) Stalină în 1953. Manualul, intitulat "Istoria statului şi dreptului naţional. 1985-1991", prezintă, de asemenea, destrămarea URSS drept un "act sionist" şi afirmă că adevăratul nume al "sionistului" Mihail Gorbaciov, promotorul Perestroikăi, este "Garber". Ediţia a fost tipărită în 1.000 de exemplare.

În 2007, un manual de istorie contemporană, scris de istoricul Aleksandr Filippov pentru şcolile ruse, a provocat, de asemenea, indignarea cadrelor didactice şi a istoricilor, care l-au acuzat de "revizuirea rolului lui Stalin", de "justificarea represiunilor" şi de laude la adresa erei lui Putin, iar în 2003, un manual de istorie al lui Igor Doluţki, în care regimul preşedintelui Vladimir Putin era calificat drept "dictatură autoritară", s-a aflat, de asemenea, în centrul unui scandal.

×
Subiecte în articol: externe