7 octombrie 2009
EXECUTIV SUBACVATIC
Guvernul din Republica Maldive a promis că va susţine o şedinţă subacvatică pentru a atrage atenţia asupra ameninţărilor schimbărilor climatice. Potrivit presei britanice, preşedintele ţării, care îndeplineşte şi funcţia de şef al Guvernului, Mohamed Nasheed, urmează să semneze, în cadrul ineditei şedinţe un document care va solicita reducerea emisiilor globale de dioxid de carbon. Eventuala comunicare între participanţii la această reuniune se va desfăşura prin gesturi şi prin mesaje scrise pe tăbliţe speciale. (A.A.)
GRENADE ANTI-FMI
Aproximativ două mii de persoane, care manifestau la Istanbul împotriva reuniunii Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale, au fost dispersate ieri cu grenade lacrimogene şi tunuri de apă. Piaţa Taksim din centrul capitalei Turciei a fost degajată imediat, poliţiştii urmărindu-i pe protestatari pe străzile adiacente. Mai mulţi manifestanţi au vandalizat tot ce le-a ieşit în cale, ba chiar au jefuit cel puţin şapte agenţii bancare şi două supermarketuri. Potrivit autorităţilor, protestatarii, majoritatea studenţi şi elevi, au fost scoşi în stradă de organizaţiile de stânga şi de sindicate. Reuniunea anuală a FMI şi a BM a început în mod oficial, ieri, într-un centru de congrese, nu departe de Piaţa Taksim. (A.A.)
DREPTURI SUVERANE
Preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko, a ordonat Cabinetului de Miniştri să ia măsuri pentru a asigura protecţia drepturilor suverane ale Ucrainei în zona sa economică maritimă şi a platformei continentale a Insulei Şerpilor. Iuşcenko a transmis aceste instrucţiuni în Decretul cu numărul 801/2009, datat 5 octombrie, potrivit agenţiei Interfax Ucraina. Preşedintele ucrainean a dat aceste ordine în contextul deciziei adoptate recent de Curtea Internaţională de Justiţie a ONU privind delimitarea platformei continentale şi a zonelor economice exclusive ale Ucrainei şi României în Marea Negară.
MAJORITATE ABSOLUTĂ
PASOK, partidul socialist din Grecia, a ieşit pe primul loc la alegerile anticipate care au avut loc luni în această ţară. Rezultatele difuzate ieri nu lasă nici un loc de îndoială, PASOK obţinând majoritatea absolută, câştigând peste 43% din voturi şi având peste 160 de deputaţi. În acest fel, PASOK nu mai are nevoie de micile partide de stânga pentru a guverna, situaţie care nici nu-i convenea. În privinţa adversarului său, Partidul Noua Democraţie, acesta a suferit o înfrângere istorică. Pentru prima oară, această formaţiune politică nu are decât 95 de deputaţi în Parlament.
Citește pe Antena3.ro