x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Stoltenberg: NATO şi UE vor continua să ofere asistenţă militară Ucrainei cât va fi necesar

Stoltenberg: NATO şi UE vor continua să ofere asistenţă militară Ucrainei cât va fi necesar

de Redacția Jurnalul    |    14 Feb 2023   •   23:30
Stoltenberg: NATO şi UE vor continua să ofere asistenţă militară Ucrainei cât va fi necesar
Sursa foto: Hepta

Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană vor continua să ofere asistenţă militară Ucrainei cât va fi necesar, pentru exercitarea dreptului la autoapărare, a afirmat marţi după-amiază secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Alianţa Nord-Atlantică, în colaborare strânsă cu Uniunea Europeană vor continua să ofere asistenţă Ucrainei "cât timp va fi necesar", astfel încât Kievul să îşi poată exercita "dreptul la autoapărare", a susţinut Stoltenberg, potrivit CNN, cu ocazia reuniunii miniştrilor Apărării din statele membre NATO.

"Alianţii din cadrul NATO furnizează asistenţă fără precedent Ucrainei. Astăzi, vom discuta despre modalităţile de continuare a susţinerii, esenţială pentru ca Ucraina să prevaleze ca stat independent şi suveran, precum şi pentru susţinerea ordinii internaţionale bazate pe reguli. Preşedintele Putin a făcut două greşeli strategice: a subestimat forţa şi curajul poporului ucrainean şi forţelor armate ucrainene, a subestimat şi determinarea şi unitatea NATO şi a partenerilor noştri", a subliniat Stoltenberg.

Grupul de Contact a stabilit să continue susţinerea militară pentru Ucraina, în special pentru o eventuală contraofensivă în scopul respingerii invaziei militare ruse, a declarat anterior secretarul american al Apărării, Lloyd Austin. "Intenţionăm să furnizăm Ucrainei mijloace pentru a menţine şi a avansa în cursul contraofensivei de primăvară", a declarat Lloyd Austin, potrivit cotidianului Le Monde, cu ocazia reuniunii Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei, desfăşurată la sediul NATO din Bruxelles.

Şeful Pentagonului a precizat că vor fi furnizate sisteme de artilerie, instalaţii antiaeriene şi vehicule blindate, fără însă a menţiona avioane de vânătoare. "Ucraina vrea să creeze un impuls şi condiţiile pe câmpul de luptă. Ne aşteptăm să vedem că Ucraina va lansa o ofensivă în primăvară, iar noi, partenerii din Grupul de Contact pentru Apărarea Ucrainei, depunem eforturi pentru a ne asigura că au capabilităţile de blindate, de tragere, susţinerea necesară pentru a crea pe câmpul de luptă efectele pe care vor să le creeze", a precizat Lloyd Austin.

Prezent la reuniunea de la Bruxelles, Mark Milley, şefului Statului Major Interarme din SUA, a apreciat că Rusia a suferit pierderi la nivel strategic prin lansarea invaziei militare în Ucraina. Preşedintele Vladimir "Putin a crezut că putea învinge rapid Ucraina, că va fractura alianţa NATO, că va acţiona fără a fi pedepsit. S-a înşelat. Ucraina rămâne liberă şi independentă. NATO şi această coaliţie nu au fost niciodată mai puternice, iar Rusia este acum un stat-paria pe plan mondial. Iar lumea rămâne inspirată de curajul şi rezilienţa Ucrainei. Pe scurt, Rusia a pierdut, au pierdut strategic, operaţional şi tactic şi vor plăti un preţ enorm pe câmpul de luptă", a susţinut Mark Milley.

Rusia acuză naţiunile occidentale de implicare directă în războiul din Ucraina prin furnizarea masivă de armament, mai ales după decizia transferului de tancuri occidentale avansate. Statele Unite, Germania şi Franţa au semnalat în mai multe rânduri că, deşi furnizează armament Ucrainei pentru respingerea invaziei militare ruse, vor să evite riscurile izbucnirii unui război între NATO şi Rusia.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: nato ucraina