x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Studenţii la medicină din Iaşi fac cercetări pe oseminte ale victimelor Holocaustului

Studenţii la medicină din Iaşi fac cercetări pe oseminte ale victimelor Holocaustului

01 Iul 2009   •   00:00

Studenţi români de la Facultatea de Medicină din Iaşi folosesc pentru cercetare schelete ale victimelor Holocaustului îngropate într-o groapă comună, afirmă un evreu american care locuieşte în acest oraş din România, potrivit ediţiei electronice a cotidianului Jerusalem Post.



După ce a discutat cu mai mulţi studenţi, americanul, care a solicitat anonimatul, a trimis un e-mail Departamentului de Funeralii şi Cimitire din cadrul Centrului Rabinic din Europa (RCE), dând detalii despre profanarea cimitirului de evrei. "Dacă trăieşti în Iaşi, pur şi simplu mergi în Podu Iloaiei şi ceri muncitorilor de la cimitir un schelet. Muncitorii sapă printre rămăşiţe, răzuiesc carnea uscată de pe oase şi «le curăţă frumos» pentru aproximativ 40 de dolari", a scris americanul în e-mail.

La 30 iunie 1941, două "trenuri ale morţii" au părăsit oraşul Iaşi, în cursul unui pogrom de proporţii. Unul dintre aceste trenuri s-a oprit la Podu Iloaiei şi cei 1.194 de evrei care au murit de sete sau din cauza căldurii au fost îngropaţi acolo într-o groapă comună.

Deşi mai multe organizaţii evreieşti au deschis anchete în acest caz, acuzaţiile americanului nu au fost confirmate.  "Ştim povestea. Problema este că nimeni nu o poate confirma", a spus Marco Katz, director naţional şi fondator al Centrului pentru Monitorizare şi Combaterea Antisemitismului din România.

La 2 iunie, Centrul Rabinic din Europa a trimis doi tineri evrei care s-au dat drept studenţi români la cimitirul respectiv. Cei doi au vorbit cu o femeie responsabilă cu întreţinerea cimitirului, iar discuţia a fost înregistrată. Aceasta nu a negat niciodată acuzaţiile americanului, dar le-a spus studenţilor sub acoperire să discute cu soţul ei. Un student, care a solicitat anonimatul, crede că unele dintre oseminte provin atât din cimitire evreieşti, cât şi non-evreieşti. "Nu cred că este legat de antisemitism", a spus el.

×
Subiecte în articol: externe