x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA afirmă că există o "ofertă substanțială" pentru ca Rusia să elibereze deținuții Griner și Whelan

SUA afirmă că există o "ofertă substanțială" pentru ca Rusia să elibereze deținuții Griner și Whelan

28 Iul 2022   •   10:40
SUA afirmă că există o "ofertă substanțială" pentru ca Rusia să elibereze deținuții Griner și Whelan

 Statele Unite au făcut "o ofertă substanțială" Rusiei pentru a elibera cetățenii americani deținuți acolo, a declarat secretarul de stat Antony Blinken, adăugând că îl va presa pe omologul său rus să răspundă într-o conversație planificată pentru zilele următoare.

Washingtonul a oferit Moscovei un acord pentru a-i aduce acasă pe vedeta WNBA Brittney Griner și pe fostul pușcaș marin american Paul Whelan în urmă cu câteva săptămâni, a declarat Blinken reporterilor, și a sperat să avanseze în acest proces în discuțiile cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, potrivit Reuters.

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că nu a fost abordat în mod oficial de Washington pentru a stabili o convorbire, potrivit Tass.

"A existat o propunere substanțială în urmă cu câteva săptămâni pentru a facilita eliberarea lor. Guvernele noastre au comunicat în mod repetat și direct cu privire la această propunere. Și voi folosi conversația și sper să ne îndreptăm spre o rezoluție", a declarat Blinken.

El a refuzat să spună ce oferă Statele Unite în schimb.

O sursă familiarizată cu situația a confirmat un raport al CNN potrivit căruia Washingtonul era dispus să îl schimbe pe traficantul de arme rus Viktor Bout, care execută o pedeapsă de 25 de ani de închisoare în Statele Unite, ca parte a unui acord.

Familiile ostaticilor și ale deținuților au crescut presiunea asupra lui Biden, cel mai recent în cazul dublei medaliate olimpice Griner, care este reținută din februarie.

"Din punct de vedere legal, un schimb este posibil doar după un verdict al instanței", a declarat avocata lui Griner în Rusia, Maria Blagovolina, într-un comunicat.

Whelan a fost condamnat în 2020 la 16 ani de închisoare în Rusia, fiind acuzat de spionaj. El a negat spionajul și a spus că a fost înscenat într-o operațiune de înscenare.

În ce privește dubla campioană olimpică, aceasta a fost arestată pe aeroportul Sheremetyevo din Moscova la 17 februarie, după ce în bagajele ei de mână s-au descoperit cartuşe de vaporizator şi „un lichid cu miros de ulei de haşiş”, potrivit serviciilor vamale din Rusia.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: antony blinken