x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA anulează restricțiile diplomatice în relația cu Taiwanul

SUA anulează restricțiile diplomatice în relația cu Taiwanul

10 Ian 2021   •   21:00
SUA anulează restricțiile diplomatice în relația cu Taiwanul

Pe ultima sută de metri a administrației Trump, șeful diplomației americane, Mike Pompeo, a anulat toate restricțiile impuse responsabililor americani în relația cu Taiwanul, transmite AFP.

"Departamentul de Stat a creat restricţii interne complexe pentru a reglementa interacţiunile diplomaţilor noştri, militarilor şi altor reprezentanţi oficiali în relaţiile lor cu omologii taiwanezi. Statele Unite au luat aceste măsuri în mod unilateral pentru a face pe plac regimului comunist de la Beijing. Acum s-a terminat", a spus Pompeo. Desfășurarea relațiilor cu Taiwanul vor fi aprobate, în continuare, de  American Institute in Taiwan (AIT), organizaţie privată cu atribuții de ambasadă a SUA la Taipei.

Această măsură are însă un caracter simbolic, întrucât un act normativ din 2018 a permis responsabililor "de la toate nivelurile guvernamentale, inclusiv membri ai cabinetului în funcţii de securitate naţională, militari şi alţi reprezentanţi oficiali ai guvernului să viziteze Taiwanul şi să se întâlnească cu omologii lor taiwanezi".

Totuși, este de așteptat ca anunțul să stârnească nemulțumirea autorităților de la Beijing, care nu recunoaște independența acestei regiuni. 

În anul 1979, Statele Unite au întrerupt relațiile diplomatice cu Taiwanul, la cererea Beijingului. Dar, în același an, a aprobat o lege prin care au prevăzut că vor ajuta insula dacă va apărea un conflict. Mai mult, SUA este principalul furnizor de armament al acestei țări. 


 

×
Subiecte în articol: sua taiwan mike pompeo