x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA au cerut aliaţilor prudenţă şi coordonare în materie de reţele 5G, în contextul suspiciunilor legate de Huawei

SUA au cerut aliaţilor prudenţă şi coordonare în materie de reţele 5G, în contextul suspiciunilor legate de Huawei

02 Mai 2019   •   16:36
SUA au cerut aliaţilor prudenţă şi coordonare în materie de reţele 5G, în contextul suspiciunilor legate de Huawei

SUA au cerut joi 'guvernelor cu viziuni similare' prudenţă şi coordonare în materie de reţele 5G, în contextul suspiciunilor legate de gigantul chinez de telecomunicaţii Huawei, relatează AFP.
'Numai sub conducerea unor guverne cu viziuni similare cu noi vom putea dezvolta, desfăşura şi gestiona infrastructuri de comunicaţii 5G sigure şi fiabile', a declarat Joshua Steinman, asistent al preşedintelui american Donald Trump pentru securitatea informatică, în cadrul unei conferinţe la Praga.
Securitatea naţională este un criteriu obligatoriu în alegerea furnizorilor de tehnologii de comunicaţii, a afirmat el, fără a pronunţa numele Huawei.
Steinman a îndemnat guvernele care împărtăşesc această idee să nu se angajeze faţă de un sistem sau faţă de un furnizor înainte de a evalua tehnologiile disponibile şi posibilele riscuri pe întreaga durată a ciclului de viaţă al unei reţele 5G.
Guvernul american a interzis agenţiilor sale să achiziţioneze echipamente produse de compania Huawei, de teama că serviciile de informaţii chineze ar putea să spioneze comunicaţiile acestora şi să acceadă la infrastructura esenţială din ţară.
Washingtonul invocă o lege chineză care obligă Huawei să ajute autorităţile în colectarea de informaţii şi în furnizarea altor servicii.
Comisarul european pentru securitate Julian King a avut o intervenţie în acelaşi sens printr-un mesaj video. 'Avem nevoie urgentă de o acţiune coordonată pentru a ne proteja infrastructurile digitale esenţiale, mai ales în reţelele 5G, care reprezintă un punct critic, potenţial de foarte mare importanţă', a afirmat comisarul european.
'Deciziile la nivel naţional trebuie să fie coordonate, întrucât au implicaţii la nivel european', a adăugat el, precizând că aceste recomandări 'nu vizează nicio companie şi nicio ţară' în particular.
În decembrie, agenţia cehă responsabilă de securitatea cibernetică a avertizat faţă de folosirea echipamentelor şi software-ul Huawei, invocând un risc pentru securitatea naţională.
Cu toate acestea, preşedintele ceh Milos Zeman, cunoscut pentru viziunile sale prorusă şi prochineză, s-a întâlnit săptămâna trecută cu un responsabil Huawei la Beijing şi l-a asigurat de sprijinul său. 'Campania împotriva Huawei nu se bazează pe nicio probă materială', a insistat purtătorul său de cuvânt, Jiri Ovcacek, într-un comunicat.
Potrivit experţilor, grupul chinez îşi devansează concurenţii în privinţa tehnologiei 5G, aceasta a cincea generaţie de standarde pentru telefonie mobilă ar putea permite schimbul de date de până la o sută de ori mai rapid decât 4G. 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Huawei