Un centru de avertizare preliminară antirachetă finanţat de Statele Unite ar putea fi găzduit de Cehia în următorii ani. Centrul ar urma să facă parte din sistemul antirachetă al NATO, a anunţat premierul ceh, Petr Necas, citat de AFP. El a mai spus că pe agenda Congresului american "există un proiect pentru alocarea a două milioane de dolari în perioada 2011-2012 pentru construirea unui centru de avertizare preliminară". Potrivit premierului ceh, este vorba de un centru "tehnico-administrativ" al cărui obiectiv ar fi "detectarea rachetelor lansate spre spaţiul NATO".
Necas a explicat că centrul ar putea fi construit "la Praga sau în apropiere", detaliile urmând să facă obiectul unor negocieri ulterioare.
O echipă de specialişti cehi ar fi responsabilă cu supravegherea în acest centru a datelor primite de la diferiţi sateliţi, a precizat Necas. La rândul său, ministrul Apărării, Alexandr Vondra, a declarat că este vorba despre un sistem pasiv, fără posibilitate de a doborî rachete.
La proiect ar putea aprticipa şi Slovacia, noul ministru al Afacerilor Externe, Mikulas Dzurinda, exprimând interesul Bratislavei.
De altfel, demersurile americane privind instalarea scutului antirachetă în Europa de Est se accelerează. Potrivit Washington Post, armata SUA se apropie de momentul activării unui sistem antirachetă parţial, probabil în Bulgaria şi Turcia. Este vorba despre un radar terestru, care ar permite ca prima parte a sistemului antirachetă să devină operaţională anul viitor.
În acelaşi timp, armata americană colaborează cu Israelul şi cu aliaţii din zona Golfului Persic pentru construirea şi modernizarea capacităţilor de apărare antirachetă. Statele Unite au instalat un radar terestru în Israel în 2008 şi intenţionează să monteze o instalaţie similară într-o ţară arabă. Astfel de radare ar urma să semnaleze eventuale lansări de rachete din Iran.
Sistemele antirachetă din Europa, Israel şi din Golful Persic sunt separate din punct de vedere tehnic, însă toate sunt proiectate să fie coordonate şi operate de armata americană. Spre exemplu, radarul israelian este operat de personal american şi este deja funcţional, transmiţând informaţii navelor militare americane staţionate în Marea Mediterană.
Luate împreună, aceste iniţiative constituie o încercare de contracarare a ameninţării iraniene cu rachete împotriva Orientului Mijlociu şi a Europei. (Mediafax)