x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA: Rata şomajului a crescut la 3,6% în februarie, salariile au crescut moderat

SUA: Rata şomajului a crescut la 3,6% în februarie, salariile au crescut moderat

de Redacția Jurnalul    |    11 Mar 2023   •   18:00
SUA: Rata şomajului a crescut la 3,6% în februarie, salariile au crescut moderat

Numărul locurilor de muncă create de angajatorii americani în februarie a depăşit estimările analiştilor, dar rata şomajului a crescut la 3,5%, ceea ce putea determina Rezerva Federală a SUA (Fed) să majoreze dobânzile o perioadă mai îndelungată, transmit AP şi Reuters.

Raportul publicat vineri de Departamentul Muncii arată că economia americană a creat 311.000 de locuri de muncă în februarie, faţă de 504.000 locuri de muncă luna precedentă.

Rata şomajului în SUA a crescut la 3,6% în februarie, de la 3,4% luna precedentă, când s-a înregistrat cel mai redus nivel din ultimii 53 de ani. Din ce în ce mai mulţi americani au început să-şi caute un loc de muncă şi nu toţi găsesc slujbe.

Economiştii intervievaţi de Reuters mizau pe aproximativ 205.000 de noi locuri de muncă create în februarie. Ei spun că economia ar trebui să creeze lunar 100.000 de locuri de muncă pentru a face faţă creşterii populaţiei apte de muncă.

Câştigurile salariale medii orare au urcat cu 0,2% în februarie, după un avans de 0,3% în ianuarie, astfel încât ritmul anual al creşterii salariilor s-a situat luna trecută la 4,6%, faţă de 4,4% în ianuarie.

Datele publicate joi arată că existau în ianuarie 1,9 locuri de muncă vacante pentru fiecare şomer.

Rezerva Federală a SUA va trebui probabil să majoreze dobânzile mai mult decât se preconiza, ca răspuns la recentele date solide, şi este pregătită să facă paşi mai mari, dacă "totalitatea" informaţiilor primite sugerează că sunt necesare măsuri mai dure pentru a ţine sub control inflaţia, a declarat marţi în Congresul SUA preşedintele Fed, Jerome Powell.

×
Subiecte în articol: sua rata somaj