x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA şi Rusia continuă negocierile pentru eliberarea fostului militar Paul Whelan

SUA şi Rusia continuă negocierile pentru eliberarea fostului militar Paul Whelan

de Redacția Jurnalul    |    08 Dec 2022   •   21:30
SUA şi Rusia continuă negocierile pentru eliberarea fostului militar Paul Whelan

Statele Unite şi Rusia continuă discuţiile pentru eliberarea fostului militar american Paul Whelan, aflat în detenţie pe teritoriul rus, iar un oficial american a discutat cu el joi, informează agenţia Reuters şi cotidianul Le Figaro.

"Whelan este într-o colonie penală. Discuţiile continuă la nivel de servicii de informaţii, totul este destul de secret, dar discuţiile continuă", a declarat avocatul lui Paul Whelan, Vladimir Zherebenkov, citat de agenţia Interfax.

Un oficial american a avut o discuţie "amplă" cu Paul Whelan în curul zilei de joi şi l-a informat despre schimbul care a permis eliberarea jucătoarei de baschet Brittney Griner. "Rusia a respins toate propunerile noastre de eliberare. Nu este o situaţie în care să stabilim noi ce american aducem acasă. Am avut opţiunea de a o aduce acasă pe Brittney Griner sau de a nu aduce pe nimeni", a subliniat un oficial de la Washington, sub protecţia anonimatului.

Rusia a dispus eliberarea jucătoarei de baschet americane Brittney Griner în cadrul unui schimb de deţinuţi cu Statele Unite, care îl vor elibera pe traficantul de arme Viktor Bout. Conform unor surse citate de postul de televiziune CBS News şi de cotidianul Le Monde, schimbul de deţinuţi între Rusia şi Statele Unite a avut loc joi în Emiratele Arabe Unite.

Jucătoarea americană de baschet Brittney Griner a fost condamnată la nouă ani de închisoare în Rusia sub acuzaţia de trafic de droguri, după ce a fost arestată la un punct vamal aeroportuar în februarie.

Administraţia Joseph Biden propusese Rusiei eliberarea lui Viktor Bout, un traficant de arme rus condamnat în SUA la 25 de ani de închisoare, în schimbul lui Brittney Griner şi lui Paul Whelan, cetăţean american, canadian, britanic şi irlandez, fost membru al Infanteriei Marine din SUA, arestat în Rusia din decembrie 2018 şi condamnat în 2020 la 16 ani de închisoare pentru spionaj. Statele Unite neagă acuzaţiile formulate de autorităţile ruse la adresa lui Paul Whelan, iar acesta urmează să facă obiectul unor negocieri separate.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: sua Rusia negocieri eliberare militar