x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA și Japonia au pus gând rău Chinei

SUA și Japonia au pus gând rău Chinei

16 Apr 2021   •   21:29
SUA și Japonia au pus gând rău Chinei
Sursa foto: Hepta

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, va discuta vineri seară cu premierul Japoniei, Yoshihide Suga, despre abordarea faţă de China, inclusiv în problema Taiwanului, dar Administraţia de la Beijing a avertizat Washingtonul şi Tokyo că va riposta la ingerinţele în afacerile interne chineze.

Joseph Biden şi Yoshihide Suga urmează să discute despre situaţia drepturilor omului, despre criza din Taiwan şi despre rezistenţa reţelelor internaţionale de aprovizionare. Abordarea faţă de China va fi unul dintre subiectele centrale ale primei întrevederi cu prezenţă fizică a preşedintelui Joseph Biden cu un lider politic străin.

Preşedintele SUA şi premierul Japoniei vor face declaraţii despre criza din Taiwan şi vor anunţa o iniţiativă în valoare de două miliarde de dolari în domeniul tehnologiei 5G, a declarat un oficial de la Washington citat de agenţia Bloomberg. Administraţia SUA şi Guvernul de la Tokyo vor să menţină un echilibru între contracararea unora dintre activităţile Chinei şi menţinerea relaţiilor cu Beijingul, cel mai mare partener comercial al Japoniei.

"Ambele ţări admit că cea mai mare provocare la nivel regional este competiţia strategică cu Beijingul. Întrebarea este cum îşi vor alinia Statele Unite şi Japonia strategiile pentru abordarea Chinei", afirmă Nicholas Szechenyi, analist la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale.

China avertizează Statele Unite şi Japonia că va riposta la ingerinţele în afacerile interne

Statele Unite şi Japonia "trebuie să trateze cu seriozitate preocupările Chinei şi să evite mesajele şi acţiunile care interferează asupra afacerilor interne ale Chinei şi care afectează interesele Chinei", a declarat Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, citat de agenţia Associated Press.

"China nu are obiecţii referitoare la dezvoltarea normală a relaţiilor bilaterale între Japonia şi Statele Unite, dar aceste relaţii trebuie să contribuie la stimularea înţelegerii şi încrederii între ţările din regiune şi la pacea şi stabilitatea în zona Asia-Pacific, nu să vizeze ori să afecteze interesele unor ţări terţe. China va reacţiona în mod adecvat", a atras atenţia Zhao Lijian.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: biden