x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA solicită prelungirea anchetei ONU asupra armelor chimice din Siria

SUA solicită prelungirea anchetei ONU asupra armelor chimice din Siria

03 Noi 2017   •   10:45
SUA solicită prelungirea anchetei ONU asupra armelor chimice din Siria

Statele Unite au difuzat un proiect de rezoluție a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite prin care s-ar prelungi cu doi ani mandatul Mecanismului Comun de Investigație (Joint Investigative Mechanism - JIM) asupra utilizării armelor chimice în Siria, scrie Agerpres

Reuters a reușit să consulte joi proiectul de rezoluție, în care se afirmă că Siria nu trebuie să dezvolte sau să producă arme chimice și se face apel al toate părțile implicate în conflictul sirian să coopereze pe deplin cu ancheta internațională la care participă reprezentanți ai ONU și ai OIAC (Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice). JIM a fost creat în 2015, printr-o rezoluție a Consiliului de Securitate votată în unanimitate, iar mandatul său a fost reînnoit în 2016 pentru încă un an și urmează să expire la jumătatea lui noiembrie.

JIM a stabilit că guvernul de la Damasc, condus de Bashar al-Assad, este vinovat de atacul cu gaz neurotoxic sarin din aprilie asupra localității siriene Khan Shaykhun, soldat cu peste 80 de morți. În total, inspectorii au documentat în raport — al 14-lea din 2011 până în prezent — 33 de atacuri cu arme chimice, dintre care 27 sunt atribuite forțelor guvernamentale siriene; autorii a șase atacuri nu au putut fi identificați.

Raportul anchetatorilor a fost trimis Consiliului de Securitate pe 26 octombrie, la două zile după ce Rusia și-a folosit dreptul de veto pentru a împiedica o nouă prelungire a mandatului JIM. Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat că Moscova dorește să dezbată raportul înainte de vot. Rusia, care a susținut armata siriană cu aviație și trupe speciale, afirmă că nu există dovezi că forțele guvernamentale siriene se fac vinovate de atacul chimic și că gazul neurotoxic implicat se afla în posesia rebelilor. Damascul insistă că nu a folosit muniție chimică în bombardamentele de la Khan Shaykhun, ci a lovit un depozit de armament de la sol care conținea astfel de arme.

Rusia susține la ONU propriul său proiect de rezoluție, care cere ca ancheta să continue șase luni și ca inspectorii să culeagă mostre legate de atacul de la Khan Shaykhun. Statele Unite au criticat miercuri Rusia pentru veto, iar ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, i-a declarat joi omologului său american, Rex Tillerson, că Moscova consideră inadmisibilă politizarea de către Washington a inspecțiilor în Siria.

 

×
Subiecte în articol: onu