x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA anunță un nou ajutor economic de 1,3 miliarde de dolari pentru Ucraina

SUA anunță un nou ajutor economic de 1,3 miliarde de dolari pentru Ucraina

de Redacția Jurnalul    |    21 Iun 2023   •   19:00
SUA anunță un nou ajutor economic de 1,3 miliarde de dolari pentru Ucraina
Sursa foto: Hepta

Secretarul de stat Antony Blinken a anunțat miercuri un nou ajutor economic din partea SUA în valoare de 1,3 miliarde de dolari pentru Ucraina și a promis că Rusia va plăti în cele din urmă financiar pentru invazie.

"În timp ce Rusia continuă să distrugă, noi suntem aici pentru a ajuta Ucraina să reconstruiască - să reconstruiască vieți, țara, viitorul", a declarat Blinken la Londra.

"Să fim clari - Rusia provoacă distrugerea Ucrainei, iar Rusia va suporta în cele din urmă costul reconstrucției Ucrainei", a spus el în aplauze, reluând remarci ale liderilor Marii Britanii și Uniunii Europene, relatează AFP.

Noua finanțare - care provine din banii deja aprobați de Congresul american - se adaugă la cele 63 de miliarde de dolari oferite de Statele Unite Ucrainei de la invadarea de către Rusia în februarie 2022.

Aproximativ 40 de miliarde de dolari din această asistență a venit sub formă de arme și alte tipuri de sprijin pentru securitate.

Din noul ajutor, aproximativ 657 de milioane de dolari vor merge la modernizarea liniilor de cale ferată, a porturilor, a punctelor de trecere a frontierei și a altor infrastructuri din Ucraina pentru a ajuta țara să extindă comerțul cu Europa, a declarat Blinken.

Alte 520 de milioane de dolari vor ajuta Ucraina să își revizuiască rețeaua energetică, mare parte din ea distrusă de atacurile rusești, inclusiv prin reforme de piață, a precizat Blinken.

Dintre restul ajutorului, 100 de milioane de dolari vor sprijini modernizarea serviciilor vamale ucrainene, inclusiv prin trecerea la tehnologia digitală pentru a îmbunătăți transparența în comerț.

Blinken a precizat că Washingtonul va fi cu ochii pe corupție - care ar putea slăbi sprijinul Congresului pentru a ajuta Ucraina - și a cerut parlamentului ucrainean să aprobe o lege împotriva monopolurilor.

Blinken a declarat că Statele Unite vor extinde asistența pentru a susține organismele anticorupție și societatea civilă, precum și mass-media liberă.

Astfel de instituții sunt "cruciale pentru a asigura că resursele fără precedent pe care noi toți le oferim sunt gestionate în mod responsabil".

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: sua ucraina