x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Exodul cubanezilor. SUA reia vizele de imigrație

Exodul cubanezilor. SUA reia vizele de imigrație

de Redacția Jurnalul    |    04 Ian 2023   •   14:50
Exodul cubanezilor. SUA reia vizele de imigrație
Sursa foto: Hepta

Consulatul Statelor Unite la Havana a reluat, pe 4 ianuarie 2023, eliberarea vizelor pentru cubanezii care vor să emigreze în această țară, scrie AFP.

"SUA depun eforturi pentru a asigura o emigrare sigură, legală şi ordonată pentru cubanezi, extinzându-şi serviciile consulare la Havana şi reluând procedurile de reîntregire a familiei", a transmis Ambasada Statelor Unite din capitala Cubei. 

Consulatul SUA a fost redeschis în martie 2022, după ce își închisese porțile în 2017, motivând probleme de sănătate provocate unor diplomați americani. Eliberarea vizelor a început doar parțial o lună mai târziu iar acum se reia în totalitate eliberarea vizelor pentru cetățenii cubanezi care vor să emigreze dar nu și cele turistice. 

"Am făcut progrese foarte discrete vizând reluarea cooperării bilaterale în domeniul migraţiei", a spus preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel, luna trecută.

După înghețarea acordurilor dintre cele două state, cubanezii trebuiau să aplice pentru viza SUA într-un alt stat, respectiv Gutyana sau America de Sud, ceea ce prespunea deplasări lungi și cost ridicat al călătoriei. 

Cuba este supusă de zeci de ani sancțiunilor SUA din cauza regimului comunist aflat la putere iar acum se confruntă cu o criză economică puternică, ceea ce a determinat o migrație masivă a populației. Astfel că peste 320.000 de cubanezi, care reprezintă aproape 3% din totalul populației, au intrat ilegal în SUA în ultimul an. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Cuba sua vize imigranti cubanezi