x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sudan: Şeful opoziţiei consideră că ţara sa trebuie să adere imediat la Curtea Penală Internaţională

Sudan: Şeful opoziţiei consideră că ţara sa trebuie să adere imediat la Curtea Penală Internaţională

27 Apr 2019   •   19:00
Sudan: Şeful opoziţiei consideră că ţara sa trebuie să adere imediat la Curtea Penală Internaţională

Şeful principalului partid sudanez de opoziţie, Sadek al-Mahdi, a estimat sâmbătă că Sudanul trebuie să adere imediat la Curtea Penală Internaţională (CPI), care a emis mandate de arestare pentru crime de război şi genocid împotriva preşedintelui sudanez demis Omar al-Bashir, relatează AFP.

''Nu mai există obiecţii în a răspunde la cererile noastre (de aderare la CPI) şi va trebui să aderăm imediat'', a declarat Al-Mahdi jurnaliştilor.

Pentru a adera la CPI, ce judecă cele mai grave încălcări ale dreptului umanitar în lume şi care îşi are sediul la Haga, Sudanul trebuie să ratifice tratatul fondator al CPI, Statutul de la Roma, devenind astfel ''un stat-parte''.

Sudanul este guvernat de un Consiliu militar de tranziţie de la destituirea lui Omar al-Bashir şi arestarea lui pe 11 aprilie, sub presiunea unei vaste mişcări de contestare apărute în decembrie 2018.

În opinia şefului opoziţiei, ''ceea ce s-a întâmplat în Sudan nu este o lovitură de stat'', ci o situaţie în care forţele armate ''s-au situat de partea revendicărilor populare''.

Manifestanţii, care s-au strâns din 6 aprilie în faţa cartierului general al armatei, au decis să protesteze şi după plecarea lui Al-Bashir, în scopul de a obţine transferul puterii către o autoritate civilă, ceea ce militarii au refuzat până în prezent.

Protestatarii au cerut de asemenea judecarea lui Al-Bashir şi a responsabililor principali ai regimului său.

CPI a lansat mandate de arestare împotriva fostului preşedinte sudanez pentru ca el să răspundă acuzaţiilor de genocid, crimelor de război şi împotriva umanităţii din timpul conflictului din Darfour, o regiune occidentală a Sudanului.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: sudan curtea penala internationala