x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Supertaifunul Hagupit AMENINŢĂ regiunea centrală a Filipinelor (VIDEO)

Supertaifunul Hagupit AMENINŢĂ regiunea centrală a Filipinelor (VIDEO)

05 Dec 2014   •   12:07
Supertaifunul Hagupit AMENINŢĂ regiunea centrală a Filipinelor (VIDEO)

Supertaifunul Hagupit, însoţit de vânt cu viteza de 287 kilometri pe oră şi rafale de până la 351 kilometri pe oră, continuă să se intensifice vineri în timp ce se apropie de regiunea centrală a Filipinelor, aceeaşi zonă care acum un an a fost devastată de taifunul Haiyan, relatează EFE, citată de Agerpres.

Hagupit, cu diametrul de 700 kilometri, se deplasează cu o viteză de 13 kilometri pe oră, potrivit Centrului de alertă pentru taifunuri al marinei americane, şi ar urma să atingă solul filipinez duminică, în zona care este în curs de refacere după trecerea taifunului Haiyan.

Descris de Agenţia Meteorologică a Japoniei ca un taifun 'violent', Hagupit a determinat evacuarea în masă a insulelor Leyte şi Samar, despre care se crede că vor fi afectate în mai mare măsură şi care au suferit cel mai mult în urma taifunului de acum un an.

La Tacloban (insula Leyte), unde s-au înregistrat aproape jumătate dintre cele 6.300 de victime ale taifunului Haiyan, a început evacuarea a 78.000 de persoane, deşi multe dintre centrele de evacuare nu au fost încă refăcute, a informat ziarul 'Inquirer'. Printre cei evacuaţi se află cele 1.700 de familii care anul trecut au rămas fără locuinţă şi continuă să trăiască în adăposturi temporare construite de guvern.

În timp ce Primăria din Tacloban dă asigurări că pregăteşte peste 31.000 de pachete cu alimente, rezidenţii din oraş iau cu asalt supermarketurile şi golesc rafturile gândindu-se că oraşul ar putea fi din nou complet distrus.

Autorităţile filipineze au decis joi închiderea şcolilor şi instituţiilor publice dintr-o mare parte a ţării, în contextul apropierii taifunului Hagupit.
Pe de altă parte, Forţele Armate şi serviciul pazei de coastă au intrat în alertă, ca şi agenţiile guvernamentale implicate în răspunsul la catastrofe naturale şi echipele de urgenţă ale Crucii Roşii.

Hagupit va afecta 4,5 milioane de persoane când va atinge arhipelagul filipinez, potrivit estimărilor Oficiului Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Ajutorului Umanitar. Autorităţile au avertizat că ploile torenţiale care însoţesc supertaifunul pot produce inundaţii şi alunecări de teren, iar vântul puternic ar putea smulge arbori, acoperişuri ori stâlpi.

Filipinele înregistrează anual între 15 şi 20 de taifunuri în sezonul ploios, care începe în general în luna iunie şi se încheie în noiembrie.

În 2013, taifunul Haiyan, unul dintre cele mai puternice din istorie, s-a soldat cu 6.300 de morţi şi dispariţia a peste 1.000 de persoane, iar alte 14 milioane de persoane au suferit diverse pierderi.

×
Subiecte în articol: taifun filipine supertaifun