x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sute de obiecte decorate cu emoticoane din colecţia lui Fatboy Slim, prezentate într-o nouă expoziţie din Lisabona

Sute de obiecte decorate cu emoticoane din colecţia lui Fatboy Slim, prezentate într-o nouă expoziţie din Lisabona

16 Iun 2019   •   21:00
Sute de obiecte decorate cu emoticoane din colecţia lui Fatboy Slim, prezentate într-o nouă expoziţie din Lisabona

Sute de obiecte decorate cu emoticoane din colecţia deţinută de celebrul DJ Fatboy Slim vor putea fi admirate în expoziţia de artă "Smile High Club" ce va fi găzduită de Galeriile Underdogs din Lisabona în perioada 21 iunie - 21 iulie, transmite duminică Press Association.

Muzicianul, pe numele său real Norman Cook (55 de ani), a strâns această impresionantă colecţie în ultimii 40 de ani. Din colecţia sa fac parte, printre altele, un toaster Smiley, butoni pentru cămaşă, ceasuri, pantofi, o cască de motociclist, prezervative, scrumiere, papuci, brichete, brăţări şi alte bijuterii decorate cu celebra faţă surâzătoare.

Pasiunea lui Fatboy Slim pentru acest simbol este evidentă şi cunoscută de toţi fanii muzicianului. De altfel, singurul său tatuaj este un Smiley cu două oase încrucişate dedesubt, simbol ce a devenit logo-ul neoficial al artistului.

Expoziţia va fi un omagiu pentru Harvey Ball, creatorul lui Smiley.

"Primul disc vinil pe care l-am cumpărat a fost 'Psycho Killer' al formaţiei Talking Heads, în 1977. Pe copertă era un tricou cu un Smiley. Atunci a fost pentru prima oară când am văzut acest simbol folosit pentru a transmite un mesaj semi-ironic - era tot ce nu reuşea să fie curentul punk rock", a declarat DJ-ul.

"A fost pentru prima oară când remarcam acest simbol şi cred că mi-a rămas imprimat pe creier pentru că se afla pe primul vinil pe care l-am cumpărat vreodată şi mă uitam foarte des la el", a adăugat artistul care s-a născut în 1963, în acelaşi an în care Harvey Ball desena primul emoticon Smiley.

Artistul plastic Harvey Ball a fost angajat de compania de asigurări State Mutual Life Assurance Company pentru a crea nişte insigne care să crească moralul şi să menţină buna dispoziţie printre angajaţi. După ce angajaţii au început să poarte insignele cu Smiley, emoticonul a devenit foarte popular şi au fost create şi alte variante.

"De-a lungul anilor, de la 200 de insigne realizate pentru angajaţii unei companii de asigurări, Smiley a ajuns să devină un simbol universal recunoscut pentru fericire şi dragoste necondiţionată, pentru tinereţe, optimism şi pentru cei care sunt puşi pe şotii", a mai susţinut Fatboy Slim.

Muzicianul a mai amintit că acest simbol este redescoperit de fiecare nouă generaţie, inclusiv de artişti aşa cum este Banksy care a apelat la emoticon în celebrul său desen "Grin Reaper" (în care reprezentarea morţii, Doamna cu coasa, apare cu chip de Smiley).

Smiley "este puţin ca o cămaşă hawaiană - nu e niciodată chiar la modă, dar cumva, de fiecare dată ajunge să fie purtat din nou", a mai adăugat el.AGERPRES

×
Subiecte în articol: emoticoane expozitie Lisabona