x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe TÂRGURILE DE CRÂCIUN / Obama şi Carla Bruni, vedete în Catalonia

TÂRGURILE DE CRÂCIUN / Obama şi Carla Bruni, vedete în Catalonia

de Mihaela Matachita    |    08 Dec 2008   •   00:00


Barack Obama şi Carla Bruni-Sarkozy au parte de o onoare de care s-ar lipsi bucuroşi: sunt vedetele anului la târgurile de Crăciun din Catalonia, reprezentaţi în "Caganeros", tradiţionalele statuete scatologice ale acestei provincii din nord-estul Spaniei, a relatat AFP.



Figurină din teracotă cu origini în exaltarea realistă tipică barocului din secolul al XVIII-lea, "caganer-ul" reprezenta iniţial un ţăran ghemuit în scop… postdigestiv, aşa cum îi sugerează numele, şi era un simbol al fertilităţii. El a renăscut în ultimii 15 ani, de când Ana Maria Pla a înlocuit ţăranul tradiţional cu personaje celebre reprezentate în cea mai umilă postură posibilă, contra unui preţ de circa 14 euro. Anul acesta, Ana Maria speră să îşi dubleze vânzările cu figurine reprezentându-i pe preşedintele ales al SUA, pe Prima Doamnă a Franţei, pe premierul rus Vladimir Putin, pe şeful guvernului italian Silvio Berlusconi, sau pe tânărul atacant al FC Barcelona, Bojan Krkic.

"Nu e o bătaie de joc, din contră. «Caganer-ul» este un omagiu adus personajului, muncii sale, activităţii pe care o reprezintă", asigură Ana Maria Pla, care conduce "Terra I Mar" (Pământ şi Mare), unul dintre cele mai importante ateliere de producere a acestor statuete, unde lucrează împreună cu cei doi fii şi cu nora ei, în regiunea Barcelonei. Statuetele sunt produse artizanal, bucată cu bucată, din argilă moale, apoi arse în cuptor şi pictate.

"Caganer-ul" face furori şi pe internet. "Anul acesta, cel mai vândut va fi Obama. Nu atât pentru noutate, cât mai ales pentru că o mare parte a clientelei noastre o reprezintă americanii", prezice Barbara, nora Anei Maria Pla. În ultimii ani, cel mai vândut în SUA a fost preşedintele Bush. "Vom vedea dacă, anul acesta, succesorul său îl va depăşi", adaugă ea.

Sectorul nu cunoaşte criza. Vânzările sunt stabile, pentru Sărbătorile de anul acesta fiind produse 30.000 de figurine. "În Spania, «Caganer-ul» cel mai vândut este cel al ministrului Apărării, Carmen Chacon", ea însăşi catalană, arată Barbara care îşi aminteşte că, în 2004, anul căsătoriei prinţului moştenitor Felipe de Bourbon cu jurnalista Letizia Ortiz, cele două figurine au fost cele mai vândute.

×
Subiecte în articol: externe