x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Talibanii au folosit echipament american pentru a nu fi detectaţi ca ţinte

Talibanii au folosit echipament american pentru a nu fi detectaţi ca ţinte

22 Iun 2009   •   00:00

Unii combatanţi talibani au putut respinge bombardamente americane folosind dispozitive speciale cu raze infraroşii ataşate peste cămăşile cu care erau îmbrăcaţi pentru a le semnala acestora că le sunt prieteni şi nu inamici, relatează Washington Times în pagina electronică.



Aceste dispozitive, care îi pot ajuta totodată pe atacatorii sinucigaşi să se apropie de ţintele americane, se presupune că s-ar afla exclusiv în proprietatea administraţiei Statelor Unite, dar pot fi uşor achiziţionate pe Internet cu zece dolari bucata. Tot pe Internet pot fi achiziţionate şi echipamente de vedere pe timpul nopţii şi sisteme militare de comunicaţii asemenea celor folosite de teroriştii care au atacat anul trecut oraşul indian Bombay.

În pofida faptului că furtul de uniforme militare este la fel de vechi ca războiul, Internetul a uşurat mult achiziţionarea de echipamente militare, crescând gradul de risc pentru trupele americane din Irak şi Afganistan. Unele dintre aceste dipozitive au fost furate în timpul raziilor efectuate asupra convoaielor americane care transportau provizii în Afganistan şi Pakistan. Ele pot însă fi achiziţionate şi în Statele Unite şi trimise în străinătate, cu un risc minim de a fi detectate.

Într-o anchetă recentă, Curtea americană de Conturi (GAO) a reuşit să cumpere asemenea dispozitive folosind nume fictive şi o companie fantomă, folosind doar un card de credit valabil. Pe aceste dispozitive apare steagul Statelor Unite atunci când sunt privite prin dispozitive cu infraroşii şi au fost proiectate pentru a evita uciderea camarazilor pe timpul luptelor de noapte.

"Pe baza discuţiilor avute cu Departamentul Apărării, (am aflat) că teroriştii au folosit uniforme americane şi dispozitive de detecţie cu raze infraroşii pentru a se apropia de trupele americane şi aliate atât pe câmpul de luptă, cât şi la baze. Acesta reprezintă mai degrabă un risc potenţial din partea atacatorilor sinucigaşi", a declarat Jonathan Meyer, adjunctul directorului pentru audit juridic şi investigaţii speciale din cadrul GAO.

Investigaţiile GAO au indicat un număr redus de controale în materie de tehnologie militară folosită în dublu scop sau vândută în interiorul ţării. Democratul Bart Stupak, care prezidează subcomisia de investigaţii şi monitorizare a Energiei şi Comerţului din Camera Reprezentanţilor, a declarat că asemenea dispozitive se fabrică şi în China. "Este mai degrabă o tehnologie simplă", a declarat el. "Nu doar că o vindem cetăţenilor noştri aici, iar ei o vând mai departe, dar poate fi procurată şi din China, iar chinezii o vând altora", a precizat acesta.
Mediafax

×
Subiecte în articol: externe