x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ţapi ispăşitori pentru scandalul politic din Polonia: doi chelneri

Ţapi ispăşitori pentru scandalul politic din Polonia: doi chelneri

25 Iun 2014   •   00:13

Doi somelieri (persoane responsabile cu administrarea şi servirea vinurilor) din două restaurante selecte ale Varşoviei, unde mai mulţi oficiali polonezi au fost înregistraţi în timpul unor discuţii private, au fost inculpaţi oficial marţi, alte două persoane fiind reţinute de poliţie, relatează AFP, citând un anunţ al Parchetului.

“Avem doi suspecţi: Lukasz N. A fost interogat de azi dimineaţă. O a doua persoană a fost inculpată azi. Este vorba despre Konrad L.”, a declarat Renata Mazur, purtătoarea de cuvânt a Parchetului.

De asemenea, au fost confiscate numeroase suporturi de stocare a datelor. Parchetul polonez nu a furnizat detalii despre identitatea celor reţinuţi, dar presa poloneză susţine că printre ei s-ar număra şi un bogat om de afaceri din sectorul comerţului cu cărbune.

Scandalul a izbucnit săptămâna trecută, când revista Wprost a început să publice transcrieri ale unor conversaţii particulare purtate prin restaurante de oficiali de rang înalt, precum guvernatorul Băncii Centrale, Marek Belka, ministrul de Interne, Bartlomiej Sienkiewicz, fostul ministru de Finanţe, Jacek Rostowski, sau ministrul de Externe Radoslaw Sikorski.
Fără să ştie că sunt ascultaţi şi înregistraţi, aceştia şi-au mărturisit opinii sincere, dar care au stârnit stupoare când au fost publicate. Cea mai notabilă a fost o discuţie în care ministrul de Externe a spus despre relaţia cu SUA că “nu face nici două parale”, întrucât, în opinia sa, ea creează polonezilor “sentimentul fals al securităţii” şi duce la conflicte cu Germania, Franţa şi Rusia.

După aceste revelaţii, partidele de opoziţie au cerut o moţiune de cenzură pentru demiterea guvernului condus de Donald Tusk. Acesta din urmă consideră că scandalul înregistrărilor este o “acţiune plănuită” de discreditare a cabinetului său şi a afirmat că nu-i va demite pe cei “al căror păcat este că au făcut afirmaţii necenzurate în timpul unor întâlniri private”.


×
Subiecte în articol: scandal polonia