x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tara în care copiii pot primi prenumele Angelina! Pana acum, era interzis

Tara în care copiii pot primi prenumele Angelina! Pana acum, era interzis

22 Sep 2016   •   23:45
Tara în care copiii pot primi prenumele Angelina! Pana acum, era interzis

Islanda a permis părinţilor din această ţară să le dea fiicelor lor prenumele Angelina, după celebra actriţă americană. Până miercuri, acesta se număra printre numeroasele nume interzise în această ţară care promovează menţinerea "coeziunii lingvistice", informează AFP.

Lista cu prenume permise în Islanda este autorizată de Comisia Numelor (Mannanafnanefnd în islandeză), care o măreşte, în mod legal, la cererea părinţilor.

Comisia a anunţat, miercuri, 11 excepţii incluse pe această listă, printre care se numără şi Angelina, cu accent pe ''i'', conform gramaticii islandeze, dar şi Luna, Hofdes sau Eilef - nume feminine - şi Eyjar şi Keran - masculine.

Comisia acţionează în interesul copilului şi asigură compatibilitatea prenumelor cu tradiţia şi limba islandeză, însă mulţi locuitori o văd ca pe un lucru învechit care, într-o ţară în care trăiesc din ce în ce mai mulţi emigranţi, dă naştere uneori la situaţii complicate.

Zilele acestei Comisii par a fi numărate, mai arată AFP. Guvernul a publicat, în iunie, un proiect de lege care califică drept demodată obligaţia de a alege un prenume islandez. Însă legea nu va fi votată mai devreme de alegerile legislative de la 29 octombrie.

După colonizarea din secolele al IX-lea şi al X-lea, insula izolată din Atlanticul de Nord, a menţinut o coeziune culturală care a dus la o evoluţie relativ lentă a limbii sale.

O altă curiozitate este perpetuarea tradiţiei numelui patronimic, potrivit căreia, fiii unui bărbat care are prenumele Sigurdur, să se cheme Sigurdsson, iar fiicele sale Sigurdardottir.AGERPRES

×
Subiecte în articol: angelina jolie brad pitt prenume