x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Târgul imoral: Germania plăteşte pentru lista cu evazionişti

Târgul imoral: Germania plăteşte pentru lista cu evazionişti

de Mihaela Matachita    |    02 Feb 2010   •   00:00

Germania va achiziţiona date despre conturi bancare din Elveţia, propuse de un informator, a anunţat marţi ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble, pentru a depista persoanele care fac evaziune fiscală, a relatat AFP.



"În principiu, decizia a fost luată", a declarat Schauble pentru ziarul Augsburger Allgemeine Zeitung. Acest caz este similar cu acela al cumpărării datelor din Liechtenstein în 2008, "deci nu putem lua altă decizie", a precizat Schauble, subliniind că nici un tribunal nu a constestat până acum legalitatea operaţiunii din 2008.

AFP aminteşte că întrebată luni dacă ar trebui să se plătească pentru aceste date, cancelarul german Angela Merkel a răspuns că "trebuie făcut tot posibilul" pentru aceste informaţii.

Un informator anonim a propus Germaniei să îi vândă, pentru 2,5 milioane de euro, date bancare despre clienţi suspectaţi că ascund banii în Elveţia. Germania ar putea recupera astfel cel puţin 100 de milioane de euro. Elveţia a anunţat deja că refuză să coopereze dacă Germania va folosi aceste date furate. Începând de duminică, presa şi oamenii politici din Germania au lansat o dezbatere dacă este moral ca statul să accepte târgul propus de informatorul anonim şi să plătească pentru date furate.

×
Subiecte în articol: externe