x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiuni între România și Rusia. Ambasadorul Valery Kuzmin convocat la MAE

Tensiuni între România și Rusia. Ambasadorul Valery Kuzmin convocat la MAE

12 Iun 2020   •   14:28
Tensiuni între România și Rusia. Ambasadorul Valery Kuzmin convocat la MAE
Sursa foto: Foto: Șerban Mihăilă

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a convocat astăzi pe ambasadorul Federaţiei Ruse în România, Valery Kuzmin, la sediul MAE.

Au avut loc discuții la nivel de secretar de stat, în contextul declaraţiilor de ieri ale purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe rus, în legătură cu Strategia Naţională de Apărare a României.

Secretarul de stat pentru Afaceri Strategice, Dan Neculăescu, a comunicat ambasadorului rus faptul că menţionarea Federaţiei Ruse în Strategia Naţională de Apărare a României nu ar trebui să fie surprinzătoare, din cauza atitudinii Moscovei din ultimii ani.

"Acest comportament este evaluat ca destabilizator, inclusiv în cadrul poziţiilor comune adoptate la nivelul NATO şi Uniunii Europene".

Partea română a mai arătat că "ar fi apreciat ca preocuparea purtătorului de cuvânt al MAE rus pentru stabilitatea regională la Marea Neagră să fie însoţită şi de o evaluare corectă a măsurilor cu caracter strict defensiv decise la nivel aliat, acestea fiind adoptate de către NATO tocmai ca urmare a conduitei menţionate a Federaţiei Ruse".

Neculăescu a precizat că Strategia Naţională de Apărare reflectă statutul României de stat membru al NATO şi UE, în sensul consolidării democraţiei, stabilităţii, păcii şi securităţii internaţionale. 

Ce spun autoritățile ruse

Pe de altă parte, ambasadorul Valery Kuzmin a spus că Ț Pentru NATO, cel mai important este să primească resurse financiare din partea afiecărei țări membre și cât mai mulți bani să fie alocați din bugetele anuale pentru Apărare. Dacă încercăm să caracterizăm relația noastră de acum, putem să folosim o frază din Erich Maria Remarque - Pe frontul de Vest nimic nou !"

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat, ieri, că Strategia Naţională de Apărare a României, în care Rusia este considerată  o ameninţare la securitatea țării, va fi folosită pentru creşterea prezenţei NATO şi a SUA în regiunea Mării Negre.

Includerea Rusiei printre sursele problemelor globale nu este ceva nou, în opiina oficialului rus.

"În Occident, acest truc este adeseori folosit pentru a ocoli recunoaşterea propriilor defecte, greşeli şi probleme. Faptul că Bucureştiul foloseşte metoda plagiatului nu confirmă decât un deficit de gândire independentă în rândul politicienilor români.

Este evident că noua versiune a Strategiei române va fi folosită pentru creşterea prezenţei militare a NATO şi SUA în regiunea Mării Negre. Astfel, Bucureştiul în loc să devină furnizor de stabilitate, îşi va aduce contribuţia la creşterea în continuare a tensiunilor în regiune şi a lipsei de încredere", a afirmat Zaharova.

×