x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiuni între Irak și Turcia după atacul cu drone din Kurdistan: ambasadorul turc, convocat de președinte

Tensiuni între Irak și Turcia după atacul cu drone din Kurdistan: ambasadorul turc, convocat de președinte

de Redacția Jurnalul    |    20 Sep 2023   •   00:20
Tensiuni între Irak și Turcia după atacul cu drone din Kurdistan: ambasadorul turc, convocat de președinte
Sursa foto: Hepta

Președintele irakian Abdul Latif Rashid îl va convoca pe ambasadorul Turciei în Irak pentru a protesta față de atacul cu drone asupra unui mic aeroport din regiunea Kurdistan, care a avut loc luni și care s-a soldat cu moartea mai multor membri ai forțelor de securitate irakiene.

Într-un comunicat al președinției irakiene citat de Reuters se arată că președintele Abdul Latif Rashid îl va convoca pe ambasadorul Turciei în Irak pentru a protesta față de atacul cu drone aeroportului din regiunea Kurdistan.

Atacul s-a soldat cu moartea mai multor membri ai forțelor de securitate irakiene.

Trei membri ai serviciului irakian de contraterorism au fost uciși și alți trei au fost răniți luni în atacul asupra micului aeroport militar din Arbid, a declarat armata irakiană.

Bafel Talabani, președintele PUK, unul dintre partidele kurde dominante în nordul Irakului, a declarat că au fost în total șase morți și mai mulți răniți între membrii forțelor kurde irakiene de combatere a terorismului.

Drona a intrat în spațiul aerian irakian prin granița cu Turcia, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei irakiene, Yahya Rasool, marți dimineața, adăugând: „Irakul își rezervă dreptul de a pune capăt acestor încălcări”.

Turcia efectuează în mod regulat atacuri aeriene despre care spune că vizează militanții Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) din nordul Irakului și are zeci de avanposturi pe teritoriul irakian.

O declarație a Ministerului turc de Externe, deși nu a revendicat în mod direct atacul, arată că „ultimul incident a confirmat încă o dată acuratețea măsurilor Turciei”.

Acesta a precizat că „în momentul exploziei”, forțele antiteroriste afiliate partidului kurd irakian PUK se antrenau împreună cu „teroriștii” PKK.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: kurdistan turcia atacuri irak