x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiuni la nivel înalt. Ambasadorul Franței a fost expulzat din Belarus

Tensiuni la nivel înalt. Ambasadorul Franței a fost expulzat din Belarus

18 Oct 2021   •   16:11
Tensiuni la nivel înalt. Ambasadorul Franței a fost expulzat din Belarus
Sursa foto: Hepta

Belarusul este implicat într-un nou scandal diplomatic, după expulzarea ambasadorului francez la Minsk, Nicolas de Bouillane de Lacoste.

Expulzarea ambasadorului francez la Minsk, Nicolas de Bouillane de Lacoste, se înscrie în linia relaţiilor reci pe care Belarus le are cu UE. .

Raporturile s-au înrăutăţit din nou după mesajul Ministerului de Externe din Belarus, care „i-a trimis ambasadorului o cerere de a părăsi Minsk înainte de 18 octombrie”.

Deşi guvernul nu a oferit explicaţii suplimentare, mass-media locală a scris că refuzul lui Lacoste de a preda acreditările sale direct lui Alexander Lukaşenko, preferându-l pe ministrul de externe Vladimir Makei, a stat la baza expulzării.

Gestul de frondă nu a fost înghiţit de liderul de la Minsk.

Între timp, ofensiva împotriva opoziţiei interne este şi mai feroce. În urmă cu câteva zile, o instanţă din Minsk a decis scurt: canalul de Telegram al opozantei şi fostei candidate la preşedinţia Belarusului, Svetlana Tikhanovskaya, este interzis, fiind socotit ca „extremist”. Poziţia autorităţilor implică răspundere penală pentru abonaţi. Tikhanovskaya a fost al doilea cel mai votat candidat la alegerile din 2020.

Recent, Belarusul şi-a rechemat ambasadorii din SUA şi Franţa.

Mediafax

×
Subiecte în articol: belarus franta