x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiuni Turcia-Suedia. Erdogan cere extrădarea kurzilor. Stockholm-ul se eschivează

Tensiuni Turcia-Suedia. Erdogan cere extrădarea kurzilor. Stockholm-ul se eschivează

01 Iul 2022   •   15:14
Tensiuni Turcia-Suedia. Erdogan cere extrădarea kurzilor. Stockholm-ul se eschivează

Tensiunile revin între Turcia și Suedia, în urma refuzului Stockholm-ului de a extrăda către Ankara membri ai unor organizații kurde, scrie AFP.

Autoritățile suedeze au transmis Turciei că justiția este independentă astfel încât instanțele de judecată iau propriile decizii în materie de extrădare, potrivit ministrului de resort, Morgan Johansson.

"În Suedia, legea se aplică cu tribunale independente. Persoanele care nu sunt suedeze pot fi extrădate la cererea altor ţări, dar numai dacă acest lucru este compatibil cu legislaţia suedeză şi cu Convenţia europeană asupra extrădărilor", a explicat demnitarul suedez, precizând și faptul că cetățenii suedezi nu pot fi extrădați. 

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut Suediei să-și respecte promisiunea de a extrăda cei 73 de teroriști aflați pe teritoriul țării, potrivit Memorandumului încheiat în cadrul NATO, pentru înlăturarea opoziției Turciei la integrarea Suediei și Finlandei în Alianță.

Turcia se consideră astfel păcălită de promisiunile făcute de Suedia pentru a fi acceptată în NATO, astfel că președintele Ergodan a amenințat din nou că va bloca aderarea celor două țări. 

"Îi vor trimite înapoi, au promis. Aceasta apare în documente scrise. Ei îşi vor ţine promisiunea", a spus acesta.

Însă ministrul suedez a ocolit un răspuns direct și a precizat că ultimul cuvânt in materie de extrădare aparține Curții Supreme "care are drept de veto asupra extrădărilor".

Totodată, Erdogan insistă asupra faptului că Memorandumul semnat cu Finlanda și Suedia pentru a obține votul Turciei în vederea integrării în NATO a celor două țări le obligă pe acestea să-și respecte promisiunile. 

"Trebuie să se ştie că aceste semnături nu înseamnă că subiectul s-a încheiat. Fără aprobarea parlamentului nostru, acordul nu intră în vigoare. Prin urmare, nu e nevoie să ne grăbim. Mingea este acum în terenul lor. Suedia şi Finlanda nu sunt membre ale NATO", a insistat șeful statului turc. 

 

×
Subiecte în articol: suedia turcia nato kurzi