x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiunile continuă la Chişinău. Preşedintele Nicolae Timofti face apel la calm

Tensiunile continuă la Chişinău. Preşedintele Nicolae Timofti face apel la calm

21 Ian 2016   •   12:15
Tensiunile continuă la Chişinău. Preşedintele Nicolae Timofti face apel la calm
Sursa foto: Foto: Andrei Fornea

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a chemat populaţia la calm imediat după ce membrii noului guvern condus de premierul Pavel Filip au depus miercuri seara jurământul în cadrul unei ceremonii discrete, relatează joi presa de la Chişinău.

Ceremonia, la care presa nu a fost admisă, s-a desfăşurat la reşedinţa oficială a preşedintelui Nicolae Timofti, sub o protecţie puternică a poliţiei, potrivit unui comunicat al cancelariei prezidenţiale. Învestirea noului premier Pavel Filip, fost ministru al tehnologiei informaţiei, şi a cabinetului său în parlament cu 57 de voturi, a avut loc pe fondul unor manifestaţii ample de protest, care au degenerat în violenţe.

'Este important să rămânem în spaţiul legal, indiferent de poziţiile politice pe care le avem', a lansat Timofti, în apelul făcut aproape de miezul nopţii, îndemnând la ' evitarea violenţelor, care nu vor folosi nimănui'.

Totodată, şeful statului şi-a exprimat speranţa că acest guvern, format după o lungă perioadă de instabilitate politică, va şti să administreze cu competenţă şi pricepere situaţia dificilă în care se găseşte la ora actuală Republica Moldova.

Republica Moldova a rămas fără guvern după căderea cabinetului liberal-democratului Valeriu Streleţ la 29 octombrie, în urma unei moţiuni de cenzură, la iniţiativa opoziţiei proruse, cu sprijinul Partidului Democrat, componentă a alianţei de la putere.

'Este vorba, în primul rând, de stabilizarea situaţiei economice şi financiare, care să permită efectuarea plăţilor sociale în regim normal. În acest sens se impune reluarea neîntârziată a dialogului cu partenerii de dezvoltare, inclusiv cu instituţiile financiare internaţionale', a menţionat Nicolae Timofti, conform aceluiaşi comunicat. 'De modul în care se va acţiona în perioada imediat următoare va depinde credibilitatea pe plan intern şi internaţional al acestui cabinet de miniştri. Susţinerea populară este un element obligatoriu pentru succesul politicilor guvernamentale', a mai afirmat preşedintele moldovean.

Vlad Ţurcanu, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Nicolae Timofti, şi-a dat joi demisia. El a declarat într-o conferinţă de presă că a decis să demisioneze după ce a dezinformat mass-media, fără să vrea, cu referire la ceremonia de depunere a jurământului de către noul executiv, transmite IPN.

'Am făcut declaraţii pentru trei posturi de televiziune cu privire la amânarea depunerii jurământului pentru o altă zi. Aceea era poziţia oficială până la ora 22:00. După cum cunoaşteţi, s-a decis ulterior ca jurământul să fie depus în seara zilei de ieri (miercuri - n.r.)', a afirmat el, adăugând că a 'dezinformat' fără să vrea.

×