x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tentativă de asasinat: Premierul slovac Roberto Fico nu mai este în pericol de moarte după ce a fost împușcat în stomac, în mâini și picioare

Tentativă de asasinat: Premierul slovac Roberto Fico nu mai este în pericol de moarte după ce a fost împușcat în stomac, în mâini și picioare

de Redacția Jurnalul    |    16 Mai 2024   •   07:09
Tentativă de asasinat: Premierul slovac Roberto Fico nu mai este în pericol de moarte după ce a fost împușcat în stomac, în mâini și picioare
Sursa foto: Hepta

Premierul slovac Robert Fico nu se mai află în pericol de moarte după ce a fost împușcat într-o tentativă de asasinat la ieșirea de la o ședință de guvern miercuri, a declarat un ministru al guvernului.

Bărbatul înarmat l-a împușcat pe Fico, în vârstă de 59 de ani, de cinci ori, lăsându-l inițial pe prim-ministru în stare critică și fiind supus unei intervenții chirurgicale câteva ore mai târziu, miercuri seara.

„Am fost foarte șocat... din fericire, din câte știu, operația a decurs bine - și cred că în cele din urmă va supraviețui... nu se află într-o situație care să-i pună viața în pericol în acest moment", a declarat vicepremierul slovac și ministru al Mediului, Tomas Taraba, la emisiunea Newshour de la BBC.

Taraba a declarat că un glonț a trecut prin stomacul lui Fico, iar un al doilea a lovit o articulație.

Postul de știri Aktuality.sk a citat o sursă anonimă care a declarat că Fico a ieșit din operație și se află în stare stabilă, conform Reuters.

Ministrul Apărării, Robert Kalinak, a declarat cu câteva ore înainte că Fico a suferit „politraumatisme grave".

Și ministrul de interne Matus Sutaj Estok spusese anterior că Fico e în pericol de moarte.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

„Această (tentativă) de asasinat a fost motivată politic, iar decizia autorului s-a născut imediat după alegerile prezidențiale", a declarat Sutaj Estok, referindu-se la alegerile din aprilie, câștigate de un aliat al lui Fico, Peter Pellegrini.

Împușcăturile din orașul Handlova, din centrul Slovaciei, despre care presa slovacă a declarat că au fost făcute de un bărbat în vârstă de 71 de ani, au uimit mica națiune din Europa Centrală și au atras condamnarea internațională.

Slovacia, membră a NATO și a Uniunii Europene, are un istoric redus de violență politică.

În ultimii ani, această țară de 5,4 milioane de locuitori a cunoscut o dezbatere politică polarizată, inclusiv alegerile prezidențiale de luna trecută, care au contribuit la întărirea controlului lui Fico asupra puterii.

De la revenirea în funcția de prim-ministru în octombrie anul trecut, Fico a schimbat rapid politica. Criticii opoziției o numesc o acaparare a puterii.

Guvernul său a redus sprijinul acordat Ucrainei, deschizând în același timp dialogul cu Rusia, a încercat să slăbească pedepsele pentru corupție și a desființat un birou special al procurorului, și modernizează postul public de televiziune RTVS, în ciuda apelurilor de a proteja libertatea presei.

Fico a fost mult timp critic la adresa presei din Slovacia, refuzând să vorbească cu unele instituții de presă. Membrii partidului său au criticat acțiunile mass-media și ale opoziției în ultimele luni.

(sursa: Mediafax)

×