x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "The Guardian" ar putea deveni tabloid şi tipărit de concurenţă

"The Guardian" ar putea deveni tabloid şi tipărit de concurenţă

de Anca Arambaşa    |    24 Ian 2017   •   15:29
"The Guardian" ar putea deveni tabloid şi tipărit de concurenţă

Cotidianul britanic s-ar putea transforma în tabloid şi tipărit de compania rivală deţinută de Rupert Murdoch, în urma  unor decizii pentru a reduce costurile, conform unor surse citate de Reuters.

Publisherul Guardian Media Group (GMG) a declarat anul trecut că va trebui să reducă costurile cu 20%, ca urmare a pierderilor suferite, care au crescut şi au ajuns la 62,6 de milioane de lire sterline. Compania are ca obiectiv atingerea pragului de rentabilitate în următorii trei ani.

GMG tipăreşte atât cotidianul "The Guardian", cât şi suplimentul de duminică al acestuia, "The Observer", cumpărat cu 11 ani în urmă, când a schimbat formatul cu unul mai mic, de tip Berliner.

The Guardian, care din punct de vedere editorial este considerat un cotidian cu înclinaţii de stânga, este concurentul publicaţiilor deţinute de grupul Murdoch de pe piaţa media, în special în scandalul interceptărilor telefonice ilegale, ce au dus la închiderea tabloidului "News of the World" în 2011. .

Cu toate astea, în ceea ce priveşte afacerile, cele două grupuri colaborează alături de "Trinity Mirror" şi "Telegraph Media Group", la ”Project Rio”, un proiect ce are ca scop stimularea vânzărilor din publicitate.

O sursă apropiată GMG a declarat că este analizată posibilitatea companiei de a transfera producţia la presa deţinută de News UK încă de la sfârşitul anului trecut şi să îşi schimbe formatul pentru a deveni tabloid, pentru că presele rivalilor sunt setate pentru a tipări tabloide. Formatul Berliner poate fi utilizat în continuare prin folosirea unui echipament special, însă folosirea lui va creşte costurile, a adăugat o altă sursă.

Dacă se va lua decizia de a schimba tipografia, orice economie a costurilor de producţie care se face prin această transformare (în tabloid) trebuie să fie comparată cu costul de refacere a designului cotidianului, scrie Reuters.

GMG, deţinut de The Scott Trust, a fost înfiinţat în 1936.

 

×