x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe The Irish Times laudă Bucureştiul

The Irish Times laudă Bucureştiul

25 Mai 2009   •   00:00

Bucureştiul începe să îşi recâştige reputaţia de care se bucura înaintea erei Ceauşescu, este ideea principală a unui articol despre Capitala României, apărut în cotidianul The Irish Times.



Autoarea articolului, care a vizitat România şi la începutul anilor '90, notează că diferenţele sunt frapante şi că folosirea banilor europeni a avut asupra ţării un efect asemănător cu cel avut de fondurile comunitare asupra Irlandei.

Amintirile despre România ale jurnalistei începeau cu atmosfera sumbră de pe Aeroportul Otopeni, "slab iluminată, cu ofiţeri taciturni care îşi verifică paşaportul de parcă a nu scoate un sunet ar face parte din fişa postului". Nici realitatea de după controlul de frontieră nu era prea încurajatoare, jurnalista fiind impresionată de drama copiilor din orfelinate, despre care a scris şi o carte.

"Dacă mi-aş fi exprimat părerea că această ţară va fi incapabilă să se modernizeze, aş fi greşit fundamental, aşa cum o demonstrează ultimii 20 de ani", scrie aceasta.

Cunoscut, în trecut, drept "Parisul Estului", după cum se arată în text, Bucureştiul se străduieşte să îşi recapete strălucirea. La capitolul "bile negre" sunt trecute temperaturile foarte ridicate din timpul verii, blocajele din trafic, stilul de a conduce al şoferilor români. "Dincolo de aceste aspecte, oraşul este fascinant iar entuziasmul ce-nsoţeşte schimbările petrecute peste tot e aproape palpabil", scrie Adrienne Cullen.

Piaţa Revoluţiei, Muzeul Naţional de Artă, Palatul Regal, clădirea fostului Comitet Central figurează pe lista obiectivelor turistice care nu trebuie ratate, potrivit The Irish Times. Palatul Parlamentului beneficiază de o prezentare destul de amplă în articol, nelipsind, fireşte, trimiterile la Ceauşescu şi regimul comunist, deşi în loc de "Casa Poporului", jurnalista scrie "Casa Popularii".

"Cu toate trimiterile la o istorie destul de sumbră, acest oraş nu e nicidecum unul al artefactelor istorice. Pentru a simţi vântul schimbării, faceţi o plimbare pe străzile din zona Calea Victoriei, Bulevardul Brătianu, Bulevardul Regina Elisabeta şi pe malul râului Dâmboviţa, unde veţi găsi numeroase cluburi, baruri, cafenele şic şi restaurante", mai recomandă jurnalista. Zona Străzii Lipscani are, şi ea, parte de cuvinte de laudă, precum şi câteva restaurante, hoteluri şi cafenele nerăbdatoare ca turiştii irlandezi să le treacă pragul.

×
Subiecte în articol: externe