Lăsaţi în seama altor capitale ''să li se înmoaie genunchii'' atunci când preşedintele american Barack Obama vine în vizită. Moscova l-a întâmpinat pe Obama, aflat în intervalul 6-7 iulie la Moscova, ca pe un oricare alt diplomat aflat în trecere, notează cotidianul american The New York Times.
Mulţimea nu s-a înghesuit pentru a-l vedea. Titlurile din mass-media i-au menţionat în treacăt activităţile. Programele de televiziune nu au fost întrerupte şi iar mulţi studenţi şi absolvenţi ai şcolii de afaceri, cu profil occidental, unde preşedintele a ţinut marţi un discurs, au părut politicoşi, nu şi fascinaţi.
Alţii sugerează că după zeci de ani de tulburări sociale, ruşii sunt pur şi simplu epuizaţi când vine vorba de politică. Dezamăgiţi de-a lungul timpului de atâţia lideri occidentali, ruşii nu sunt înclinaţi să se entuziasmeze în faţa acestuia din urmă. Întrebaţi de un cotidian din Rusia care sunt consecinţele vizitei lui Obama, majoritatea rezidenţilor Moscovei au avut acelaşi răspuns: blocajele din trafic.
Unii dintre consilierii lui Obama şi-au manifestat uimirea faţă de puţinul interes acordat vizitei lui Obama, spre deosebire de entuziasmul cu care a fost întâmpinat în alte vizite în străinătate. Chiar şi Michelle Obama, care de obicei se bucură de articole laudative în vizitele sale, nu şi-a regăsit reflectată în presă fiecare mişcare.
Pe fundal rămâne, problema rasei, pe care ruşii o văd printr-o prismă extrem de complicată. Timp de mai multe zeci de ani, propaganda sovietică a insistat că SUA sunt un stat iremediabil rasist, spre deosebire de naţiunile blocului comunist. În ultimii ani, Rusia a cunoscut însă violenţe cu caracter rasist împotriva unor imigranţi originari din Caucazul de Nord şi din Asia Centrală.
Mulţi observatori din Rusia au remarcat că Moscova a trecut printr-un moment de entuziasm în privinţa lui Bill Clinton în anii '90, ceea ce a făcut ca, atunci când Clinton a ţinut un discurs la Moscova, acesta să fie difuzat la televizor. Prin contrast, discursul de marţi al lui Obama, considerat al treilea discurs important rostit în străinătate, după cele de la Cairo şi Praga, nu a fost transmis în direct de niciunul din posturile TV importante din Rusia, spre dezamăgirea Casei Albe.
Kremlinul controlează îndeaproape televiziunea rusă, fără a fi clar de ce oficialii au ales să neglijeze discursul ţinut de Obama la Noua Şcoală de Economie din Moscova. Este posibil ca aceştia să nu fi crezut că discursul preşedintelui american îi va interesa pe ruşi, după cum este posibil să nu fi dorit să ofere o vizibilitate care ar fi pus-o în umbră pe cea a premierului Vladimir Putin sau a preşedintelui Dmitri Medvedv.
Pe de altă parte, Tom Malinowski, unul cei care îi alcătuiau discursurile lui Clinton, este de părere că interesul audienţei ruse este cel mai greu de captat, chiar dacă este vorba de talentul oratoric al unui personaj carismatic precum Obama. Totodată, Serghei Brilev, un cunoscut prezentator la postul de televiziune de stat Rossia, susţine că este posibil ca stilul oratoric al lui Obama să nu fi fost tradus bine în rusă.
Potrivit ziarului american, ruşii au tins să privească vizita lui Obama nu atât cu ostilitate cât cu indiferenţă. După ce relaţiile dintre SUA şi Rusia s-au deteriorat în ultimii ani ai administraţiei George W. Bush, mulţi ruşi au respirat uşuraţi odată cu alegerea lui Obama, însă acest fapt nu se traduce printr-un optimism exagerat în privinţa apelului făcut de preşedintele american pentru îmbunătăţirea relaţiilor.
Citește pe Antena3.ro