x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Theresa May cere partidului său să fie unit în legătură cu Brexitul

Theresa May cere partidului său să fie unit în legătură cu Brexitul

30 Sep 2018   •   16:00
Theresa May cere partidului său să fie unit în legătură cu Brexitul

Premierul britanic Theresa May a cerut duminică Partidului său Conservator să fie unit pentru ca guvernul să obţină un acord bun pentru ieşirea din Uniunea Europeană, insistând asupra faptului că aşa-numitul ei plan ''Chequers'' 
este calea cea bună înainte, relatează Reuters. 


"Mesajul pe care îl adresez partidului meu este să fim uniţi şi să obţinem cel mai bun acord pentru Marea Britanie'', a declarat premierul britanic pentru BBC în prima zi a Congresului anual al Partidului Conservator. 

La rândul său, fostul ministru britanic pentru Brexit David Davis a declarat că este probabil în proporţie de 80-90% ca guvernul britanic să ajungă la un acord cu Uniunea Europeană, dar a avertizat că se aşteaptă ca negocierile pentru un acord să aibă loc până în ultimul moment. 

"Cred că se va ajunge la un acord. Cred 80-90% că va exista un acord", a declarat Davis pentru Sky News. El a menţionat că planul actual al premierului May nu satisface aşteptările alegătorilor cu privire la Brexit şi că acordul final va arăta mai mult ca un acord de liber schimb. 

La summitul european informal desfăşurat recent la Salzburg, liderii europeni au respins propunerile Londrei cuprinse în 'Planul de la Chequers' şi i-au cerut premierului britanic Theresa May să înainteze noi propuneri privind viitoarea situaţie a frontierei nord-irlandeze şi relaţiile comerciale post-Brexit, capitole care împiedică în continuare găsirea unui acord privind Brexitul. 

În replică, Theresa May a cerut Uniunii Europene să vină cu o alternativă la propunerile Londrei privind Brexitul, pentru a se putea ieşi din impasul în care au ajuns negocierile, dar a asigurat că nu va accepta niciodată o scindare a Regatului Unit. 

Marea Britanie urmează să părăsească UE pe 29 martie 2019, dar până în prezent nu există un acord cu Bruxellesul privind viitoarele relaţii, iar unii parlamentari britanici susţin ideea organizării unui nou referendum de tipul celui desfăşurat în iunie 2016, când o majoritate a electoratului britanic s-a pronunţat pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

AGERPRES

×