x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tinta, Al-Jazeera

Tinta, Al-Jazeera

de Ana Ilie    |    23 Noi 2005   •   00:00
Tinta, Al-Jazeera

Bush voia sa bombardeze televiziunea araba Al-Jazeera, iar fostul premier britanic Margaret Thatcher ameninta ca va arunca bombe atomice asupra orasului Buenos Aires.

Liderii marilor puteri ale lumii nu se sfiesc sa foloseasca toate atuurile pe care le au la indemana pentru a-si atinge scopul, chiar daca de multe ori trebuie sa ameninte cu bombe, arme nucleare sau distrugerea totala. Unele din aceste cazuri tin deja de istorie. In 1982, fostul premier britanic Margaret Thatcher il ameninta pe presedintele francez Francois Mitterand ca va arunca bombe nucleare asupra orasului Buenos Aires. In 2004, presedintele american, George Bush, intentiona sa bombardeze postul arab de televiziune Al-Jazeera, cu sediul in Qatar.

ALIATUL-CHEIE. Potrivit unui document "ultrasecret" al guvernului Tony Blair, citat de cotidianul britanic Daily Mirror, in editia electronica, Bush dorea sa atace sediul postului de televiziune, acuzat ca sprijina insurgenta irakiana, insa Blair se temea ca o astfel de actiune in cartierul afacerilor din Doha, capitala statului Qatar, un aliat-cheie in razboiul din Golf, ar putea declansa represalii violente. Este vorba despre o transcriere de cinci pagini a unei conversatii intre Bush si Blair, in cursul careia cei doi au discutat despre o posibila actiune militara asupra postului qatariot de televiziune. Stenograma este datata 16 aprilie 2004, cand Blair a efectuat o vizita la Washington. Potrivit unui responsabil guvernamental britanic, care a dorit sa isi pastreze anonimatul, amenintarea lui Bush nu avea un fundament serios si a fost facuta pe un ton de gluma, insa alte surse ale cotidianului considera ca Bush era foarte serios, ca de altfel si Blair. "Este foarte clar, daca ne referim la tonul folosit de cei doi oameni politici. Nu exista nici o indoiala ca Bush a dorit sa faca acest lucru, dupa cum nu exista nici o indoiala ca Blair nu a vrut", a continuat sursa citata.

"Memorandumul este exploziv si foarte compromitator pentru Bush. El a lasat clar sa se inteleaga ca voia sa bombardeze Al-Jazeera. Blair a replicat ca acest lucru ar ridica probleme grave", a precizat o alta sursa.

SIGURANTA
In pofida asteptarilor tuturor, Qatarul, un stat minuscul din Golf, dar bogat in petrol si gaze naturale, nu apare pe radarul teroristilor si aici nu au avut loc atacuri sangeroase. Expertii spun ca ar fi mai multe motive. Qatar reprezinta unul din principalii aliati ai Statelor Unite in Golf si este indispensabil americanilor in Irak si Afganistan. Un alt motiv ar fi ca exista un angajament diplomatic cu Israelul, cu care Qatarul are relatii comerciale din 1996. Alte voci sustin ca statul din Golf si-a cumparat pacea de la teroristi, platind retelei teroriste al-Qaeda sume considerabile pentru protectie.

THATCHER
Fostul premier britanic Margaret Thatcher l-a santajat pe presedintele francez Francois Mitterrand sa-i dea codurile de acces pentru a dezafecta rachetele de productie franceza detinute de Argentina, in timpul razboiului din Insulele Falkland, amenintand ca in caz contrar va lansa o bomba nucleara asupra Buenos Airesului. Aceste dezvaluiri au fost facute in recent aparuta carte "Rendez-vous - psihoanaliza lui Francois Mitterrand". La 7 mai 1982, Mitterand ii povestea psihiatrului sau: "Thatcher ma ameninta ca va dezlantui o arma atomica impotriva Argentinei daca nu-i dau codurile secrete, care va face ca rachetele pe care le-am vandut argentinienilor sa fie surde si oarbe".
×
Subiecte în articol: externe bush blair