x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tiraspol - Referendum in Transnistria

Tiraspol - Referendum in Transnistria

de Vitalie Calugareanu    |    18 Sep 2006   •   00:00
Tiraspol - Referendum in Transnistria
Corespondenta din Chisinau
Alegatorii din Transnistria au fost ademeniti ieri la votare cu muzica romaneasca de nunta, care se auzea in preajma si in incinta sectiilor.

Reprezentantii sectiilor de votare ne spuneau convinsi ca ziua de ieri va ramane pentru "poporul transnistrean" o sarbatoare care inseamna dezlipirea pentru totdeauna de Republica Moldova si aderarea la Rusia-mama. Comunitatea internationala a condamnat univoc legitimitatea referendumului, iar ministrul rus de Externe a dat asigurari ca Rusia nu va recunoaste legitimitatea referendumului, dar a precizat ca va tine cont de rezultate in cadrul negocierilor privind solutionarea diferendului transnistrean.

UNANIMITATE. La inchiderea editiei, rezultatele la iesirea de la vot aratau in felul urmator: 95% au optat pentru dezlipirea de Republica Moldova si unificarea cu Rusia, 2% pentru unificarea cu R. Moldova, iar 3% au refuzat sa raspunda. Rezultatele erau previzibile, liderul separatist Igor Smirnov amintind ieri ca referendumul a fost finantat de Rusia si promitand ca Transnistria "va deveni parte componenta a Federatiei Ruse". Dintre observatorii celor 21 de organizatii internationale din Rusia, Ucraina, Franta, Italia si Germania, anuntati de asa-numita comisie electorala centrala, italianul Stefano Zernole ne-a declarat ca "votul s-a desfasurat in conformitate cu principiile democratice" si a acuzat UE de duplicitate in dialogul cu administratia de la Tiraspol.

×
Subiecte în articol: externe