x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe TPI pregăteşte arestarea lui Gaddafi

TPI pregăteşte arestarea lui Gaddafi

de Irina Cristea    |    03 Mar 2011   •   20:20
TPI pregăteşte arestarea lui Gaddafi
Sursa foto: Ahmed Jadallah/Reuters

154659-ahmed-jadallah-reuters-2011-03-02t171042z-1793664858-gm1e7321spb01-rtrmadp-3-libya-gaddafi.jpgReprimarea opozanţilor lui Muammar Gaddafi de către fidelii regimului său a intrat în atenţia Tribunalului Penal Internaţional. Curtea de la Ha­ga a anunţat că îl anchetează pe li­de­rul de la Tripoli pentru crime îm­po­triva umanităţii pentru sânge­roa­sele evenimente petrecute în Libia în­cepând cu 15 februarie, transmite AFP.

Procurorul TPI Luis Moreno-Ocampo a anunţat, ieri, că ancheta nu îl vizează doar pe Gaddafi, ci şi pe alţi responsabili libieni. „Am iden­ti­ficat anumite persoane care exercită o autoritate de facto, care au o autoritate asupra forţelor de securitate care ar fi comis crimele”, a spus pro­cu­ro­rul. „Este vorba despre Muammar Gaddafi, de cercul său de apropiaţi, inclusiv fiii săi”, a subliniat Moreno-Ocampo. Tribunalul ar putea ancheta şi „indivizi care au o autoritate formală”: ministrul Afacerilor Externe, şeful serviciilor de securitate a informaţiilor militare, şeful securităţii personale a lui Gaddafi şi şeful orga­ni­za­ţiei de securitate internă.

Primele mandate de arestare ar putea fi remise de judecătorii TPI „în câteva luni”. Consiliul de Securitate al ONU sesizase TPI, la sfârşitul săptămânii trecute, asupra situaţiei din Libia. În documentul remis de înaltul for se arăta că atacurile sistematice împotriva populaţiei civile din această ţară pot fi considerate crime împotriva umanităţii.

Ieri, aviaţia libiană a bombardat din nou oraşul Brega (est), unde se află un important terminal petrolier. NATO a anunţat din nou că nu prevede o intervenţie în Libia, dar secretarul general al organizaţiei a precizat că Alianţa se pregăteşte „pentru orice eventualitate”.

×
Subiecte în articol: externe muammar gaddafi